Pikantna sałatka z kukurydzy z bekonem

Pikantna sałatka z kukurydzy z bekonem
Autor: Shutterstock Bekon i kukurydza to dobrany duet występujący w wielu potrawach
łatwy
20 min
4

Pikantna sałatka z kukurydzy z bekonem to idealne połączenie smaków - słodkiej kukurydzy i słonego bekonu. Jeśli połączymy te składniki z neutralną sałatą i pikantnym sosem otrzymamy sycącą sałatkę z charakterem.

SKŁADNIKI

  • 100 g bekonu/chudego boczku
  • 2 cebule
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • niewielka główka sałaty lodowej
  • 2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 kromki pieczywa tostowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bekon i cebulę pokroić w kostkę. Bekon podsmażyć na odrobinie oleju na chrupko. Nie wylewać tłuszczu.
  • Do ciepłego bekonu dodać cebulę, musztardę, ocet, resztę oleju i kukurydzę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • Pieczywo  tostowe pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu z bekonu do otrzymania chrupiących grzanek.
  • Sałatę porwać lub pokroić, ułożyć na dnie miski. Kukurydzę z bekonem doprawić do smaku i dodać do sałaty. Całość udekorować pomidorami i posypać grzankami.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?

Zobacz naszą galerię z przepisami na sałatki idealne do pracy!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej