Kuskus z pomidorami, awokado i granatem - na szybki, smaczny i zdrowy lunch

Kuskus z pomidorami, awokado i granatem
Autor: Shutterstock Kuskus z pomidorami, awokado i granatem to danie bardzo dekoracyjne.
łatwy
20 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kasza kuskus to znakomity składnik lekkich dań, a jej wielką zaletą jest to, ze  nie trzeba jej gotować. Wystarczy zalać odpowiednią ilością wrzątku i odczekać chwilę. Jest smaczna - niezbyt wyrazista, ale za to znakomicie komponująca się różnymi dodatkami. Świetna podstawa smacznego lunchu.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kuskusu
  • 2 nieduże pomidory
  • 1 awokado
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki siekanej natki lub kolendry
  • oliwa z oliwek extra vergin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kuskus zalać odpowiednią ilością wrzątku (wg instrukcji na opakowaniu) i odstawić na kilka chwil.
  • Pomidory pokroić w drobną kostkę, awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać, wymieszać z siekaną natką lub kolendrą.
  • Przestudzoną kaszę wymieszać z pomidorami, awokado, cebulą i natką.
  • Doprawić do smaku sola i pieprzem, skropić oliwą.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Sprawdź w galerii jak szybko i bez zbytniego bałaganu obrać granat!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej