Kuskus z pomidorami, awokado i granatem - na szybki, smaczny i zdrowy lunch
2021-08-29
łatwy
20 min
2
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kasza kuskus to znakomity składnik lekkich dań, a jej wielką zaletą jest to, ze nie trzeba jej gotować. Wystarczy zalać odpowiednią ilością wrzątku i odczekać chwilę. Jest smaczna - niezbyt wyrazista, ale za to znakomicie komponująca się różnymi dodatkami. Świetna podstawa smacznego lunchu.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kuskusu
- 2 nieduże pomidory
- 1 awokado
- 2 łyżki ziaren granatu
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki siekanej natki lub kolendry
- oliwa z oliwek extra vergin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kuskus zalać odpowiednią ilością wrzątku (wg instrukcji na opakowaniu) i odstawić na kilka chwil.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę, awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i drobno posiekać, wymieszać z siekaną natką lub kolendrą.
- Przestudzoną kaszę wymieszać z pomidorami, awokado, cebulą i natką.
- Doprawić do smaku sola i pieprzem, skropić oliwą.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz