Śledź pod buraczaną pierzynką: przepis na smaczną sałatkę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jednym z nich jest zrobienie śledzia pod buraczaną pierzynką. Właściwie jest to przepis na sałatkę ze śledzia inspirowany kuchnią litewska i białoruską, bo stamtąd do nas przyszedł. Sprawdź, jaki jest przepis na tę śledziową potrawę.
Polecamy również: zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki a także śledzie pod pomidorową pierzynką
SKŁADNIKI
- 4 filety ze śledzia matiasa
- kromka wysuszonego piernika
- 2 szklanki tartych, gotowanych buraków
- 15 dag orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki octu winnego
- 6 ziaren goździków
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 50 ml oliwy
- 400 ml śmietany 22 proc.
- mleko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
- Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.
- Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.
- W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.
- Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.