Śledź pod buraczaną pierzynką: przepis na smaczną sałatkę

Śledź pod buraczaną pierzynką. Przepis na smaczną sałatkę.
Autor: Shutterstock Śledź pod buraczaną pierzynką
łatwy
45 min
4

Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jednym z nich jest zrobienie śledzia pod buraczaną pierzynką. Właściwie jest to przepis na sałatkę ze śledzia inspirowany kuchnią litewska i białoruską, bo stamtąd do nas przyszedł. Sprawdź, jaki jest przepis na tę śledziową potrawę. 

 

Polecamy również: zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki a także śledzie pod pomidorową pierzynką

SKŁADNIKI

  • 4 filety ze śledzia matiasa
  • kromka wysuszonego piernika
  • 2 szklanki tartych, gotowanych buraków
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu winnego
  • 6 ziaren goździków
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 50 ml oliwy
  • 400 ml śmietany 22 proc.
  • mleko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj
  • Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.
  • Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.
  • W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.
  • Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.