Śledź pod buraczaną pierzynką: przepis na smaczną sałatkę

2019-11-14
Śledź pod buraczaną pierzynką. Przepis na smaczną sałatkę.
Autor: Shutterstock Śledź pod buraczaną pierzynką
łatwy
45 min
4

Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jednym z nich jest zrobienie śledzia pod buraczaną pierzynką. Właściwie jest to przepis na sałatkę ze śledzia inspirowany kuchnią litewska i białoruską, bo stamtąd do nas przyszedł. Sprawdź, jaki jest przepis na tę śledziową potrawę. 

 

Polecamy również: zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki a także śledzie pod pomidorową pierzynką

Składniki

4 filety ze śledzia matiasa

kromka wysuszonego piernika

2 szklanki tartych, gotowanych buraków

15 dag orzechów włoskich

4 łyżki miodu

4 łyżki octu winnego

6 ziaren goździków

6 ziaren czarnego pieprzu

6 ziaren ziela angielskiego

50 ml oliwy

400 ml śmietany 22 proc.

mleko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj

Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.

Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.

W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.

Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.