Sałatka z tuńczykiem i czerwonym ryżem: przepis

2021-03-29
Sałatka z tuńczykiem i czerwonym ryżem
Autor: thinkstockphotos.com Czerwony ryż w połączeniu z rybą to doskonałe danie dla osób dbających o zdrową dietę
łatwy
35 min
4

Sałatka z tuńczyka  i czerwonego ryżu  to dobre danie na lunch w pracy  lub lekką kolację. Ma niewiele kalorii i dostarcza organizmowi wielu pozytywnie działających substancji.

Ryż czerwony to odmiana ryżu, w którego osłonce jest czerwony pigment. Popularny w Tajlandii i na Filipinach, ale smakosze cenią sobie ten z rejonu Camargue na południu Francji. Ryż czerwony obfituje w przeciwutleniacze, witaminy (A, B, D, E, F), cynk, magnez, żelazo. Warto go jadać, żeby obniżyć poziom cholesterolu, poprawić kondycję serca i wzmocnić odporność. Korzystnie wpływa też na cerę. Ryż ten ma lekko orzechowy smak, jest sypki po ugotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 100 g czerwonego ryżu
  • garść roszponki
  • żółta papryka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 35 minut).
  • Paprykę oczyść z nasion i włókien, pokrój w kostkę.
  • Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij.
  • Natkę posiekaj.
  • Wystudzony ryż wymieszaj z roszponką, tuńczykiem, natką i papryką.
  • Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Sosem polej sałatkę, wymieszaj.