Sałatka z tuńczykiem i czerwonym ryżem: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sałatka z tuńczyka i czerwonego ryżu to dobre danie na lunch w pracy lub lekką kolację. Ma niewiele kalorii i dostarcza organizmowi wielu pozytywnie działających substancji.
Ryż czerwony to odmiana ryżu, w którego osłonce jest czerwony pigment. Popularny w Tajlandii i na Filipinach, ale smakosze cenią sobie ten z rejonu Camargue na południu Francji. Ryż czerwony obfituje w przeciwutleniacze, witaminy (A, B, D, E, F), cynk, magnez, żelazo. Warto go jadać, żeby obniżyć poziom cholesterolu, poprawić kondycję serca i wzmocnić odporność. Korzystnie wpływa też na cerę. Ryż ten ma lekko orzechowy smak, jest sypki po ugotowaniu.
SKŁADNIKI
- 100 g czerwonego ryżu
- garść roszponki
- żółta papryka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- zioła prowansalskie
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 35 minut).
- Paprykę oczyść z nasion i włókien, pokrój w kostkę.
- Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij.
- Natkę posiekaj.
- Wystudzony ryż wymieszaj z roszponką, tuńczykiem, natką i papryką.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Sosem polej sałatkę, wymieszaj.