Sałatka z tuńczykiem i awokado

Dorota Kalita-Typa
Sałatka z tuńczykiem i awokado
Autor: Shutterstock Sałatka z tuńczykiem 
łatwy
20 min
4

Sałatka z tuńczykiem i awokado to świetny pomysł na zdrową i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Dodaj do tuńczyka  kukurydzę, czerwoną cebulę i awokado. Całość wymieszaj z lekkim majonezem. Mmm, palce lizać! Podajemy sposób przygotowania. 

Gdy mocno rozdrobnisz składniki sałatki, możesz użyć jej  do faszerowania wielkanocnych  jajek. Zdrowa przekąska gotowa!

SKŁADNIKI

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka (180 g) tuńczyka w zalewie
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • pół  dojrzałego awokado
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • sól i czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Jajka ugotuj na twardo i wystudź.

    Do wysokiej miski wrzuć odcedzoną kukurydzę, tuńczyka i poszatkowaną cebulę.

    Dodaj drobno pokrojone jajka, majonez i awokado i dosmacz całość solą i pieprzem.

    Sałatkę podawaj z dodatkiem pieczywa, bezpośrednio po przygotowaniu.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Dorota Kalita-Typa