Sałatka BALANGA z tuńczykiem z puszki

Sałatka BALANGA z tuńczykiem z puszki
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka na balangę o jakiej nie słyszał świat. Sycąca, pyszna i tak łatwa w przygotowaniu. Jeśli lubicie rybne sałatki, to ten przepis jest właśnie dla was. Spróbujcie koniecznie imprezowej sałatki na większy i mniejszy głód. Zróbmy więc prywatkę jakiej nie przeżył nikt, z najlepszą sałatką świata! 

ZOBACZ: Piękne sałatki śledziowe - pomysły na dekoracje

SKŁADNIKI

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3-4 jajka ugotowane
  • 3-4 ziemniaki ugotowane
  • 1-2 marchewki ugotowane
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2 marynowane papryki pieczone, bez skóry
  • 2/3 szklanki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka osączyć z zalewy. Rozdrobnić widelcem. Jajka posiekać niezbyt drobno. 
  • Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę w mniejsza kostkę. Ogórki i paprykę również pokroić. 
  • Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać majonez. Ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. 
  • Podawać sałatkę schłodzoną. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej