Mieszam tuńczyka z puszki z ryżem i tymi 3 składnikami. Ta sałatka to hit każdej imprezy

sałatka z tuńczykiem i ryżem
Autor: Shutterstock Ta sałatka z tuńczykiem to król każdej imprezy. Wystarczy 5 składników i chwila wolnego czasu.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Co pasuje do tuńczyka z puszki? Jak się okazuje, tuńczyk w puszce to produkt, który zawsze warto mieć w domu. Wystarczy dodać do niego kilka prostych składników, aby wyczarować obłędną sałatkę. Zachwycająca smakiem sałatka z tuńczyka z ryżem to doskonała przekąska, która sprawdzi się zawsze. Zobaczcie, jak ją zrobić i poznajcie sprawdzony przepis.

Co można dodać do sałatki z tuńczykiem i ryżem?

W tym prostym przepisie na pyszną sałatkę główną rolę gra tuńczyk w kawałkach w oleju w puszce. To produkt łatwo dostępny i można go kupić nawet w małych sklepach spożywczych. Do ryby z puszki dołączyły jeszcze cztery składniki oraz dwie przyprawy, które każdy ma w domu.

Jakie składniki do sałatki z tuńczykiem warto dodać? Na liście niezbędnych produktów znalazło się kilka niedrogich artykułów spożywczych. Oprócz dwóch puszek tuńczyka w kawałkach w oleju, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:

  • ryż
  • jajka
  • cebula
  • jogurt grecki
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem?

Sałatka z tuńczykiem z puszki wzbogacona ryżem i jajkami to pyszna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Nawet bez okazji świetnie smakuje. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe, można serwować ją na kolację. To również pomysł na jedzenie do pracy.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem jest prosty. Do jej przyrządzenia można wykorzystać ryż, który został z obiadu, czy jajka ze śniadania. Jak więc zrobić pyszną sałatkę z dodatkiem ryżu?

  • 1. krok – ugotowanie ryżu
  • 2. krok – połączenie tuńczyka z ryżem, jajkami na twardo i cebulą
  • 3. krok – doprawienie i wymieszanie składników z jogurtem greckim

Jaki sos do sałatki z tuńczykiem?

W tym przepisie na sałatkę z tuńczykiem i ryżem składniki scala jogurt grecki. Dzięki temu danie jest lekkie i można je jeść nawet na diecie odchudzającej. W wersji fit do tuńczykowej sałatki można też dodać lekki serek kanapkowy o obniżonej zawartości tłuszczu. Osoby, które nie muszą liczyć kalorii, mogą dodać majonez. Sprawdzi się też sos z majonezu i śmietany. Sałatka z tuńczykiem i ryżem świetnie smakuje z sosem musztardowym, który podkręca jej smak i nadaje nieco ostrości. W każdym wydaniu sałatka z tuńczykiem oraz ryżem smakuje wyśmienicie.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i widelcem rozdzielić ziarenka. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do ryżu dodać odsączonego z oleju tuńczyka, pokrojone w kostkę jajka na twardo oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
  • Dodać jogurt grecki i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać od razu z pieczywem, nachosami lub pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej