Makaronowa sałatka Nicoise z tuńczykiem i warzywami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaronowa sałatka Nicoise z tuńczykiem i papryką to idealny posiłek w upalne południe lub małe co nieco na kolację. Obfita sałatka będzie sycić dłużej jeśli użyjecie makaronu pełnoziarnistego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 350 g kokardek makaronowych
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- ½ łyżeczki soli
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 1/4 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku lub szalotki
- ¼ szklanki posiekanych pestek czarnych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
- W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z solą.
- Dodaj odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka.
- Dodaj pokrojoną paprykę, bazylię, szczypiorek, oliwki i kapary. Wymieszaj wszystko razem.
- Dodaj oliwę i ocet balsamiczny oraz sok z cytryny, wymieszaj.
- Na koniec dodaj makaron i ostrą paprykę, ponownie wymieszaj.