Łódeczki z cykorii z tuńczykiem: przepis na zdrową przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Łódeczki z cykorii to bardzo prosta i lekka przystawka. Cykoria jest lekkostrawna i ma mało kalorii, a małe listki w kształcie łódek wdzięcznie zastępują talerzyki. Można wkładać do nich różne nadzienia i pasty, np. z tuńczyka i awokado. Zobacz nasz przepis!
Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczku, Bruschetta z szynką parmeńską oraz Przekąski z szynką i korniszonami
SKŁADNIKI
- 2 cykorie
- awokado
- puszka tuńczyka
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukurydzę i tuńczyka osącz z zalewy. Cytrynę umyj, nożykiem szczelinowym skrój paseczki skórki, wyciśnij sok.
- Miąższ awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. W misce wymieszaj kukurydzę, tuńczyka, awokado.
- Sałatkę nałóż do listków cykorii. Polej majonezem połączonym z jogurtem, udekoruj skórką cytryny.