Sałatka ze szparagów, kalafiora i szynki

Sałatka ze szparagów, kalafiora i szynki
Autor: Shutterstock Sałatka ze szparagów, kalafiora i szynki to pyszny wiosenny lunch lub kolacja.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka ze szparagów, kalafiora i szynki to świetna propozycja na niewielkie spotkania z przyjaciółmi. Jest smaczna, lekka i szybka w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi szparagów nabiera nieco odświętnego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki szparagów
  • 1 nieduży kalafior
  • 1 szkalnka ugotowanego ryżu
  • 250 g szynki
  • sól i cukier
  • pęczek szczypiorku
  • 3-4 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić (wodę zostawić) i wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki. kilka główek zostawić do dekoracji.
  • Kalafiora umyć i posiekać drobno. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Szynkę pokroić w paseczki.
  • Wymieszać kalafiora ze szczypiorkiem, szparagami, szynką i ryżem, wymieszać i polać wodą ze szparagów (według uznania).
  • Wierzch sałatki udekorować majonezem i główkami szparagów.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej