Sałatka ze szparagów, kalafiora i szynki
2021-06-12
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka ze szparagów, kalafiora i szynki to świetna propozycja na niewielkie spotkania z przyjaciółmi. Jest smaczna, lekka i szybka w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi szparagów nabiera nieco odświętnego charakteru.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki szparagów
- 1 nieduży kalafior
- 1 szkalnka ugotowanego ryżu
- 250 g szynki
- sól i cukier
- pęczek szczypiorku
- 3-4 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić (wodę zostawić) i wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki. kilka główek zostawić do dekoracji.
- Kalafiora umyć i posiekać drobno. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Szynkę pokroić w paseczki.
- Wymieszać kalafiora ze szczypiorkiem, szparagami, szynką i ryżem, wymieszać i polać wodą ze szparagów (według uznania).
- Wierzch sałatki udekorować majonezem i główkami szparagów.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania