Sałatka z wątróbki - przepis na zdrową i tanią przekąskę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wątróbka w połączeniu z szałwią, ziemniakami i jabłkami stworzy delikatną sałatkę - idealną na kolację. Warto jeść wątróbkę bo to chyba najbogatsze źródło żelaza, tak bardzo potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Smakoszom wątróbki polecamy ją w trochę odmiennej formie razem z jabłkami, ziemniakami i szałwią w smacznej sałatce z dodatkiem wiśniówki.
Wątróbka, choć bogata w żelazo i witaminę B12 ma również dużo cholesterolu, więc nie powinno się jej jadać zbyt często. W diecie niskocholesterolowej musi być całkowicie wyeliminowana.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- masło do smażenia + olej
- 2-3 jabłka
- 2 małe czerwone cebule
- 1 biała cebula
- 3 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 60 ml wiśniówki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 pęczka szałwii
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę smażyć na maśle i oleju ok. 3 minuty, aż się zarumieni. Przyprawić i odstawić.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na cienkie plastry.
- Na maśle podsmażyć cebulę i jabłka - ok. 2 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić podobnie jak jabłka, na półplasterki.
- Wszystko wymieszać. Sałatkę polać octem i wiśniówką.
- Szałwię posiekać i posypać sałatkę.