Sałatka na wypasie z fasolą, salami, serem i grzankami

Sałatka na wypasie z fasolą, salami, serem i grzankami
Autor: Shutterstock.com Sałatka na wypasie z fasolą, salami, serem i grzankami
łatwy
20 min
4

Sałatka z czerwoną fasolą, paseczkami salami, kostkami żółtego sera i grzankami z żytniego chleba to prawdziwy wypas. Smaki połączone majonezem uzależniają od pierwszego kęsa. To idealna sałatka na wielki głód, jak i pod wódeczkę. Chrupka, sycąca uczta dla każdego! 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka fasoli czerwonej, osączona
  • 150 g kiełbasy salami parzonego lub serwolatki
  • 100 g sera żółtego o wyrazistym smaku
  • 1/3 pęczka koperku, posiekanego
  • 150 g ciemnego chleba żytniego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od przygotowania chrupkich grzanek. Chleb żytni pokroić na cienkie kromki. Następnie na paseczki. Polać oliwą wymieszaną z czosnkiem. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 12-15 minut. Przestudzić.
  • Fasolę osączyć z zalewy. Dodać do miski. 
  • Salami pokroić na plasterki, a następnie w cienkie paseczki. Dodać do fasoli.
  • Ser pokroić w kosteczkę. Dodać do miski z sałatką razem z koperkiem. Wymieszać.
  • Na koniec dodać grzanki i ponownie wymieszać. Podawać od razu! 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

ZOBACZ: Piękne sałatki śledziowe - pomysły na dekoracje

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej