Sałatka na wypasie z fasolą, salami, serem i grzankami
2021-11-16
łatwy
20 min
4
Sałatka z czerwoną fasolą, paseczkami salami, kostkami żółtego sera i grzankami z żytniego chleba to prawdziwy wypas. Smaki połączone majonezem uzależniają od pierwszego kęsa. To idealna sałatka na wielki głód, jak i pod wódeczkę. Chrupka, sycąca uczta dla każdego!
SKŁADNIKI
- 1 puszka fasoli czerwonej, osączona
- 150 g kiełbasy salami parzonego lub serwolatki
- 100 g sera żółtego o wyrazistym smaku
- 1/3 pęczka koperku, posiekanego
- 150 g ciemnego chleba żytniego
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 4 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od przygotowania chrupkich grzanek. Chleb żytni pokroić na cienkie kromki. Następnie na paseczki. Polać oliwą wymieszaną z czosnkiem. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 12-15 minut. Przestudzić.
- Fasolę osączyć z zalewy. Dodać do miski.
- Salami pokroić na plasterki, a następnie w cienkie paseczki. Dodać do fasoli.
- Ser pokroić w kosteczkę. Dodać do miski z sałatką razem z koperkiem. Wymieszać.
- Na koniec dodać grzanki i ponownie wymieszać. Podawać od razu!
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli