Sałatka meksykańska z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą
2021-04-08
łatwy
20 min
4
Dieta niskokaloryczna
Sałatka meksykańska z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą to świetny pomysł na lunch do pracy na zimno. Jeśli nie masz możliwości przygrzać w pracy ciepłego posiłku, porcja tej sałatki nasyci cię i da energię do działania na wiele godzin, niemal jak obiad.
SKŁADNIKI
- 4 nieduże piersi z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy konswerwowej
- 1 puszka fasoli czarnej lub czerwonej
- 3 mięsiste pomidory
- sok z limonki
- 3 łyżki posiekanych liści kolendry
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć ostrą papryką i solą, skropić sokiem z limonki i olejem. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie zamarynowane piersi pokroić w nieduże kawałki i usmażyć na patelni grillowej lub upiec.
- Pomidory umyć i pokroić w spora kostkę, kukurydzę i fasolę odcedzić.
- Składniki sałatki wymieszać, całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki i papryką.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli