Sałatka meksykańska z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą

Sałatka meksykańska z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą
Autor: Shutterstock Sałatka meksykańska z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą to sycące danie lunchowe.
łatwy
20 min
4

Dieta niskokaloryczna

Sałatka meksykańska z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą to świetny pomysł na lunch do pracy na zimno. Jeśli nie masz możliwości przygrzać w pracy ciepłego posiłku, porcja tej sałatki nasyci cię i da energię do działania na wiele godzin, niemal jak obiad.

SKŁADNIKI

  • 4 nieduże piersi z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy konswerwowej
  • 1 puszka fasoli czarnej lub czerwonej
  • 3 mięsiste pomidory
  • sok z limonki
  • 3 łyżki posiekanych liści kolendry
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć ostrą papryką i solą, skropić sokiem z limonki i olejem. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie zamarynowane piersi pokroić w nieduże kawałki i usmażyć na patelni grillowej lub upiec. 
  • Pomidory umyć i pokroić w spora kostkę, kukurydzę i fasolę odcedzić.
  • Składniki sałatki wymieszać, całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki i papryką.