Sałatka Hokus pokus - tak prosta i pyszna, że trudno uwierzyć
Dieta bezglutenowa
Sałatka Hokus pokus jest tak łatwa do przygotowania, jak wypowiedzenie tego dziecięcego zaklęcia. Parę łatwo dostępnych składników, parę minut krojenia i zdrowa, sycąca sałatka ląduje na stole. Jej zaletą oprócz smaku jest też to, że nadaje się do przechowywania. Dobrze smakuje także na drugi dzień po przygotowaniu.
Jak zrobić sałatkę hokus pokus?
Przepis na tę wyborną sałatkę nie jest skomplikowany. Kilka prostych czynności, chwila mieszania i doskonałe małe danie jest gotowe. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ sałatka o tej magicznej nazwie smakuje wyśmienicie.
Jak więc przyrządzić domową sałatkę hokus pokus? Prosty i szybki przepis to nie jedyne jej zalety.
- 1. krok – pokrojenie, doprawienie i podsmażenie kurczaka
- 2. krok – pokrojenie warzyw i sera żółtego
- 3. krok – przygotowanie sosu
- 4. krok – połączenie kurczaka, warzyw i sera żółtego z sosem
Jak podawać sałatkę hokus pokus?
Magiczna sałatka z kurczakiem, serem i warzywami jest uniwersalna. Doskonale smakuje bez względu na porę dnia czy okazję. Składniki nie są wyszukane i można je kupić nawet w małych sklepach bez względu na porę roku. To smaczne danie na kolację i propozycja na jedzenie na wynos. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, zapakować do pojemnika i następnego dnia zabrać ze sobą do pracy. Hokus pokus na pewno zrobi oszałamiającą karierę na imprezowym stole wśród innych przekąsek.
Zobacz nasze inne przepisy na sałatki do pracy, na kolację czy na lunch
SKŁADNIKI
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g żółtego sera
- 150 g żurawiny
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula czerwona
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka uniwersalnej przyprawy do kurczaka
- sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek. Następnie kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek i odstawiamy do przestygnięcia.
- Żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękła. Następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Selera oraz cebulę kroimy w kostkę. Czerwoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Ser żółty również kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wrzątkiem na sicie.
- Przygotowujemy sos. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Wlewamy sos i mieszamy. Sprawdzamy smak, w razie konieczności doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy.
- Podajemy od razu na kolację lub jako przekąskę imprezową.