Sałata dębolistna z kurczakiem

Sałata dębolistna z kurczakiem
Autor: Shutterstock Sałata dębolistna ma lekko orzechowy smak i doskonale pasuje do kurczaka, serów pleśniowych i orzechów.
łatwy
20 min
4

Sałata dębolistna z kurczakiem  to świetna propozycja dla tych, którzy potrzebują treściwego i zdrowego posiłku.

W 100 gramach sałaty jest:

  • 95 g wody
  • 2,9 g węglowodanów
  • 0,2 g tłuszczów
  • 1,4 g błonnika
  • 134 mg potasu
  • 24 mg wapnia
  • 2 mg żelaza
  • 13 mg witaminy C
  • 1 mg beta-karotenu

Wartość energetyczna: 14 kcal.

SKŁADNIKI

  • pierś z kurczaka,
  • średniej wielkości główka sałaty dębolistnej,
  • 120 g sera camembert,
  • 3 orzechy włoskie,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  •  
  • Sos winegret:
  • 5 łyżek oliwy lub oleju orzechowego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • czosnek,
  • zioła: bazylia, estragon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę umyć i osączyć. Liście porwać na duże kawałki i włożyć do salaterki.
  • Pierś kurczaka lekko obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną pokroić w plastry.
  • Ser camembert pokroić w kostkę.
  • Wyłuskane orzechy włoskie posiekać drobno.
  • Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem winegret.
  • Przygotowanie sosu winegret Wymieszać w misce ocet z solą, pieprzem i musztardą. Dalej mieszając, stopniowo dodawać olej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić i dodać zioła.