Sałata dębolistna z kurczakiem

2018-04-24
Sałata dębolistna z kurczakiem
Autor: Shutterstock Sałata dębolistna ma lekko orzechowy smak i doskonale pasuje do kurczaka, serów pleśniowych i orzechów.
łatwy
20 min
4

Sałata dębolistna z kurczakiem  to świetna propozycja dla tych, którzy potrzebują treściwego i zdrowego posiłku.

Składniki

pierś z kurczaka,

średniej wielkości główka sałaty dębolistnej,

120 g sera camembert,

3 orzechy włoskie,

1 łyżka oliwy do smażenia

 

Sos winegret:

5 łyżek oliwy lub oleju orzechowego,

3 łyżki octu balsamicznego,

łyżka musztardy,

sól, pieprz,

czosnek,

zioła: bazylia, estragon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sałatę umyć i osączyć. Liście porwać na duże kawałki i włożyć do salaterki.

Pierś kurczaka lekko obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną pokroić w plastry.

Ser camembert pokroić w kostkę.

Wyłuskane orzechy włoskie posiekać drobno.

Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem winegret.

Przygotowanie sosu winegret Wymieszać w misce ocet z solą, pieprzem i musztardą. Dalej mieszając, stopniowo dodawać olej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić i dodać zioła.

W 100 gramach sałaty jest:

  • 95 g wody
  • 2,9 g węglowodanów
  • 0,2 g tłuszczów
  • 1,4 g błonnika
  • 134 mg potasu
  • 24 mg wapnia
  • 2 mg żelaza
  • 13 mg witaminy C
  • 1 mg beta-karotenu

Wartość energetyczna: 14 kcal.