Obłędna sałatka z wędzonych udek kurczaka i owoców kiwi: goście padną z wrażenia
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Świeża w smaku i soczysta sałatka majonezowa z ekonomicznych produktów zachwyci gości. Dekoracja nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt końcowy powala z nóg.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 wędzone udka kurczaka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g sera żółtego
- 80 g orzechów włoskich
- 4 kiwi
- 200 ml majonezu
- 1 pęczek koperku
- pestki owocu granatu
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wędzone udka kurczaka obrać ze skóry, mięso odkroić od kości i posiekać w kostkę.
- Jajka i ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Koperek posiekać. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i grubo posiekać.
- W dużej salaterce lub małym salaterkach układać warstwami: mięso z udek, nieco majonezu, jajka, orzechy, majonez, koperek, majonez, ser. Ostatnią warstwą powinien być ser. Na nim ułożyć kopczyki lub kopczyk z owoców kiwi. Można też ułożyć warstwę. Ozdobić cienkimi strużkami majonezu, pestkami granatu i piórkami kopru.