Łabędzi Puch - weselna sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej

Łabędzi Puch - weselna sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej
Autor: Shutterstock.com Łabędzi Puch - weselna sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Łabędzi Puch to zaskakująca nazwa przystawki podawanej na Ukrainie. Lekka sałatka z kurczaka, jajek, żółtego sera, marynowanej cebulki perłowej i kapusty pekińskiej idealnie pasuje na specjalne okazje. Weselna przystawka z warstwowej sałatki uwiedzie każdego smakosza! 

SKŁADNIKI

  • 200 g ziemniaków, ugotowanych i startych na tarce o dużych oczkach
  • 150 g marynowanej cebulki perłowej
  • 200 g piersi kurczaka, upieczonej lub ugotowanej, pokrojonej drobno
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, oddzielnie starte białko i żółtka
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 150 ml majonezu
  • 3 garści kapusty pekińskiej, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • foremka walec (można wykorzystać odcięty kawałek butelki po wodzie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Potrzebuje sześć talerzy deserowych na indywidualne porcje. Możemy także przygotować jedną dużą porcję w postaci kopczyka lub w szklanej salaterce. Szczególnie ładnie będzie prezentować się sałatka w salatere na nóżce.
  • Pośrodku talerzyka ustawiamy foremkę. Okrąg wyznaczony przez foremkę na talerzyku smarujemy majonezem. 
  • Następnie układamy warstwę ziemniaków. Znowu trochę majonezu. Na to porcję cebulki perłowej. 
  • Na cebulkę kładziemy porcję pokrojonej piersi kurczaka. Znowu smarujemy majonezem. 
  • Teraz pora na białko jaja starte na tarce o dużych otworach lub posiekanego. Solimy i pieprzymy. Smarujemy majonezem. 
  • Kolejna warstwa to starty ser. Następnie majonez. Na nim kładziemy porcję żółtka startego na tarce o drobnych oczkach. 
  • Wierzch dekorujemy majonezem oraz posiekaną kapustą pekińską. 
  • Te same czynności powtarzamy z kolejnymi porcjami sałatki. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz, jak zrobić efektowną sałatkę warstwową TIFFANY

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej