Łabędzi Puch - weselna sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej

Łabędzi Puch - weselna sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej
Autor: Shutterstock.com Łabędzi Puch - weselna sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Łabędzi Puch to zaskakująca nazwa przystawki podawanej na Ukrainie. Lekka sałatka z kurczaka, jajek, żółtego sera, marynowanej cebulki perłowej i kapusty pekińskiej idealnie pasuje na specjalne okazje, np. na wielkanocny stół. Weselna przystawka z warstwowej sałatki uwiedzie każdego smakosza! 

Sałatkę weselną Łabędzi Puch Ukraińcy podają głównie na przyjęciach weselnych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją na inne uroczystości. Sałatka efektownie prezentuje się podana w mono porcjach, ale jeśli liczba biesiadników jest większa niż 6 osób, warto zrezygnować z pojedynczych porcji, których stworzenie zajmie dużo czasu i przygotować jedną dużą porcję tej sałatki. Najlepiej prezentować się będzie w przezroczystym naczyniu, np. szklanej misie w kształcie walca. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca.

Pod materiałem wideo znajdziesz nasze przepisy na inne, efektowne sałatki w sam raz na świąteczny stół

SKŁADNIKI

  • 200 g ziemniaków, ugotowanych i startych na tarce o dużych oczkach
  • 150 g marynowanej cebulki perłowej
  • 200 g piersi kurczaka, upieczonej lub ugotowanej, pokrojonej drobno
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, oddzielnie starte białko i żółtka
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 150 ml majonezu
  • 3 garści kapusty pekińskiej, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • foremka walec (można wykorzystać odcięty kawałek butelki po wodzie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Potrzebuje sześć talerzy deserowych na indywidualne porcje. Możemy także przygotować jedną dużą porcję w postaci kopczyka lub w szklanej salaterce. Szczególnie ładnie będzie prezentować się sałatka w salatere na nóżce.
  • Pośrodku talerzyka ustawiamy foremkę. Okrąg wyznaczony przez foremkę na talerzyku smarujemy majonezem. 
  • Następnie układamy warstwę ziemniaków. Znowu trochę majonezu. Na to porcję cebulki perłowej. 
  • Na cebulkę kładziemy porcję pokrojonej piersi kurczaka. Znowu smarujemy majonezem. 
  • Teraz pora na białko jaja starte na tarce o dużych otworach lub posiekanego. Solimy i pieprzymy. Smarujemy majonezem. 
  • Kolejna warstwa to starty ser. Następnie majonez. Na nim kładziemy porcję żółtka startego na tarce o drobnych oczkach. 
  • Wierzch dekorujemy majonezem oraz posiekaną kapustą pekińską. 
  • Te same czynności powtarzamy z kolejnymi porcjami sałatki. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej