Ekspresowa sałatka z wędzonej piersi kurczaka: przepis na hit!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka z wędzonej piersi kurczaka to przepis na hit odświętnego stołu. Sałatkę można przygotować w prawdziwie ekspresowym tempie. A jeśli macie jeszcze trochę czasu to szybko przygotujecie efektowną dekorację w kształcie polnych maków.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Kaczka,gęś,indyk, kurczak, który gatunek drobiu ma najmniej tłuszczu i cholesterolu. SPRAWDŹ!
SKŁADNIKI
- 200 g wędzonej piersi kurczaka
- 80 g żółtego sera np. ementalera
- 1 pomidor
- 1 pęczek szczypioru
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 150 g majonezu
- oraz 1 pomidor, 3 oliwki, 1 łyżeczka maku suchego i 2-3 gałązki kopru na dekorację
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miskę wyłożyć folią spożywczą.
- Ser zetrzeć. Ułożyć na dnie miski.
- Pomidory pokroić drobno. Ułożyć warstwą na serze.
- Szczypior drobno posiekać. Posypać nim pomidory. Polać majonezem.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Ułożyć kolejną warstwę. Polać majonezem
- Jajka zetrzeć na tarce. Z jajecznych wiórków ułożyć kolejną warstwę. I ponownie polać majonez.
- Odstawić na 20 minut.
- Następnie przełożyć sałatkę na płaski talerz, odwracając ją miskę dnem do góry. W ten sposób powstanie zgrabny kopczyk z barwnymi warstwami sałatki. Na koniec zdjąć folię.
- Wierzch można ozdobić plasterkami pomidora ułożonymi koliście na zakładkę i gałązkami kopru. Środki maków zrobić z oliwek i posypać makiem.