Do sałatki z gruszką dodaję ten ser. To pyszne połączenie pobije każde podniebienie

sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Autor: Shutterstock Na rukoli ułóż gruszki i ser pleśniowy. Ta znakomita sałatka nie ma sobie równych.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Co można zrobić z gruszek? Te popularne owoce można wykorzystać nie tylko do słodkich wypieków czy domowych przetworów. Gruszki pysznie smakują jako składnik sałatek. Najlepiej wykorzystać je do tej znakomitej sałatki, w której idealnie komponują się z serem pleśniowym. Poznajcie prosty przepis na rewelacyjną sałatkę z gotowaną gruszką i serem pleśniowym.

Jaki ser pasuje do gruszki?

W tym prostym przepisie na sałatkę z gotowaną gruszką doskonałym dodatkiem jest ser pleśniowy. To właśnie ten składnik sprawia, że sałatka smakuje tak dobrze. Do sałatki świetnie pasuje włoska gorgonzola. Jeżeli nie przepadacie za jego ostrym smakiem i specyficznym aromatem, możecie zastąpić go innym serem. Sprawdzi się ser brie lub camembert, które są delikatne i bardziej kremowe. Do gruszki pasuje także angielski ser cheddar. Ser z mleka krowiego można też zastąpić tym z mleka koziego.

Co do sałatki z gruszką?

Dzięki odpowiedniemu doborowi składników, sałatka jest wyjątkowo dobra. Do przyrządzenia wybornej sałatki z gotowaną gruszką i serem pleśniowym potrzebne są składniki, które można łatwo kupić bez względu na porę roku. Oprócz sera pleśniowego w sałatce znalazły się inne produkty, takie jak rukola, szynka długo dojrzewająca, winogrona i orzechy włoskie. Zwieńczeniem sałatki gruszkowej z dodatkiem sera pleśniowego jest sos musztardowo-miodowy przygotowany na bazie oliwy z oliwek.

Jak zrobić sałatkę z gruszką i serem pleśniowym?

Przepis na wyborną sałatkę z gruszką, której oryginalnego smaku dodaje ser pleśniowy, jest prosty. Sekretem jej smaku są nie tylko składniki i sos, ale i sposób przygotowania gruszek. Zanim doda się je do sałatki, należy ugotować je w aromatycznym syropie z dodatkiem cynamonu i imbiru. Dzięki temu gruszki stają się miękkie, smaczniejsze i przyjemnie pachną.

Jak więc zrobić w domu doskonałą i efektowną sałatkę z dodatkiem słodkich gruszek i sera pleśniowego? Przepis składa się z kilku kroków, które nikomu nie powinny sprawić problemów.

  • 1. krok – ugotowanie gruszek w syropie
  • 2. krok – przygotowanie sosu
  • 3. krok – pokrojenie pozostałych składników
  • 4. krok – ułożenie składników na talerzu
  • 5. krok – skropienie sałatki sosem

SKŁADNIKI

  • 200 g rukoli
  • 100 g szynki długo dojrzewającej
  • 100 g jasnych winogron
  • 50 g sera pleśniowego blue
  • 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  •  
  • gruszki:
  • 2 gruszki
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 5 cm świeżego imbiru

  • sos:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować i wymieszać. Dodać obrany i pokrojony w plastry imbir i laskę cynamonu.
  • Do garnka włożyć obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z syropu i odstawić do odcieknięcia.
  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Na dużym talerzu ułożyć rukolę, a na niej ułożyć pokrojone w plastry gotowane gruszki, plasterki szynki i winogrona. Posypać pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.
  • Przed podaniem skropić sałatkę sosem.
  • Podawać na lunch, kolację lub jako imprezową przekąskę.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej