Do sałatki z gruszką dodaję ten ser. To pyszne połączenie pobije każde podniebienie
Dieta bezglutenowa
Co można zrobić z gruszek? Te popularne owoce można wykorzystać nie tylko do słodkich wypieków czy domowych przetworów. Gruszki pysznie smakują jako składnik sałatek. Najlepiej wykorzystać je do tej znakomitej sałatki, w której idealnie komponują się z serem pleśniowym. Poznajcie prosty przepis na rewelacyjną sałatkę z gotowaną gruszką i serem pleśniowym.
Jaki ser pasuje do gruszki?
W tym prostym przepisie na sałatkę z gotowaną gruszką doskonałym dodatkiem jest ser pleśniowy. To właśnie ten składnik sprawia, że sałatka smakuje tak dobrze. Do sałatki świetnie pasuje włoska gorgonzola. Jeżeli nie przepadacie za jego ostrym smakiem i specyficznym aromatem, możecie zastąpić go innym serem. Sprawdzi się ser brie lub camembert, które są delikatne i bardziej kremowe. Do gruszki pasuje także angielski ser cheddar. Ser z mleka krowiego można też zastąpić tym z mleka koziego.
Co do sałatki z gruszką?
Dzięki odpowiedniemu doborowi składników, sałatka jest wyjątkowo dobra. Do przyrządzenia wybornej sałatki z gotowaną gruszką i serem pleśniowym potrzebne są składniki, które można łatwo kupić bez względu na porę roku. Oprócz sera pleśniowego w sałatce znalazły się inne produkty, takie jak rukola, szynka długo dojrzewająca, winogrona i orzechy włoskie. Zwieńczeniem sałatki gruszkowej z dodatkiem sera pleśniowego jest sos musztardowo-miodowy przygotowany na bazie oliwy z oliwek.
Jak zrobić sałatkę z gruszką i serem pleśniowym?
Przepis na wyborną sałatkę z gruszką, której oryginalnego smaku dodaje ser pleśniowy, jest prosty. Sekretem jej smaku są nie tylko składniki i sos, ale i sposób przygotowania gruszek. Zanim doda się je do sałatki, należy ugotować je w aromatycznym syropie z dodatkiem cynamonu i imbiru. Dzięki temu gruszki stają się miękkie, smaczniejsze i przyjemnie pachną.
Jak więc zrobić w domu doskonałą i efektowną sałatkę z dodatkiem słodkich gruszek i sera pleśniowego? Przepis składa się z kilku kroków, które nikomu nie powinny sprawić problemów.
- 1. krok – ugotowanie gruszek w syropie
- 2. krok – przygotowanie sosu
- 3. krok – pokrojenie pozostałych składników
- 4. krok – ułożenie składników na talerzu
- 5. krok – skropienie sałatki sosem
SKŁADNIKI
- 200 g rukoli
- 100 g szynki długo dojrzewającej
- 100 g jasnych winogron
- 50 g sera pleśniowego blue
- 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- gruszki:
- 2 gruszki
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 laska cynamonu
- 5 cm świeżego imbiru
sos:- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować i wymieszać. Dodać obrany i pokrojony w plastry imbir i laskę cynamonu.
- Do garnka włożyć obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z syropu i odstawić do odcieknięcia.
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Na dużym talerzu ułożyć rukolę, a na niej ułożyć pokrojone w plastry gotowane gruszki, plasterki szynki i winogrona. Posypać pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.
- Przed podaniem skropić sałatkę sosem.
- Podawać na lunch, kolację lub jako imprezową przekąskę.