Ziołowy kurczak na liściach szpinaku i plastrach ogórka - świetna sałatka
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Smaczna sałatka do zabrania do pracy lub szkoły. Wystarczy niewielkie pudełeczko tego przysmaku, aby nabrać energii na kolejne intensywne godziny.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 1 ogórek wężowy
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- Sos:
- 6 łyżek oleju
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Usmażyć na złoto na oleju. Odstawić do ostygnięcia.
- Szpinak umyć i osuszyć, ogórka umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć plasterki.
- Składniki sosu wymieszać z 2-3 łyżkami wody w niedużym słoiku. Szczelnie zakręcić i energicznie wstrząsać przez chwilę.
- Szpinak wymieszać z ogórkiem. Ułożyć na nim kurczaka i polać sosem.