Surówka z cykorii, pomarańczy i jabłek ze śliwkami suszonymi: przepis na witaminową bombę!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Surówka z cykorii, pomarańczy i jabłek, ze śliwkami suszonymi to prawdziwa witaminowa bomba, idealny dodatek do zimowych obiadów! Cykoria powinna być prawdziwą królową zimowych surówek, bo zawiera dużo witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Do tego ma mało kalorii! Wielu osobom przeszkadza jednak gorzkawy smak cykorii. Ale dzięki temu doskonale komponuje się ona ze słodkimi i słonymi składnikami tworząc z nimi ożywcze w smaku dania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 cykorie czerwone
- 2 pomarańcze
- 1,5 jabłka - słodkiego i soczystego
- 2 garście śliwek suszonych
- 2 łyżki majonezu (czubate)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki a każdą cząstkę przekroić na 3 części.
- Cykorię pokroić na centymetrowe paski - dodać do pomarańczy i wymieszać - by nie straciła koloru
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do cykorii i pomarańczy.
- Śliwki suszone podzielić na mniejsze kawałki - np. jedną na 4 częsci - dodać do sałatki
- Całość wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
- Surówki zazwyczaj nie trzeba ani solić, ani dokwaszać, ani słodzić - mieszanina jej składników sprawia, że ma delikatny słodko - winny smak.