Wiosenna sałatka z arbuza i fety
      2021-06-02
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Podajemy sprawdzony przepis na smaczną sałatkę z arbuza i fety. Lekką, zdrową i orzeźwiającą przekąskę, która smakuje najlepiej w ciepłe letnie popołudnia. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z arbuzem i serem feta.
Dodatki do sałatki z arbuza i fety
Sałatka z arbuza i fety smakuje świetnie w swojej podstawowej wersji, jednak można ją również nieco urozmaicić. Do sałatki można dodać na przyklad ciabattę - porwać ją na kawałki i grillować przez chwilę na suchej patelni. Można przygotować tez grzanki z dowolnego typu pieczywa. Miętę można zastąpić świeżą szałwią lub melisą. Świetnie smakuje również sałatka z dodatkiem ziaren czarnuszki, pestek słonecznika albo sezamu.
SKŁADNIKI
- średniej wielkości arbuz
 - 200 g sera feta
 - 1 średnia czerwona cebula
 - 10 czarnych oliwek
 - pęczek natki pietruszki
 - świeża mięta
 - oliwa z oliwek
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Arbuza obierz ze skóry, pokrój w kostkę, usuń pestki.
 - Fetę pokrój w kostki o podobnej wielkości.
 - Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplasterki, a oliwki pokrój na połówki. Miętę i natkę posiekaj na drobno.
 - Wszystkie składniki włóż do salaterki, dodaj oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
 - Sałatkę posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?