Wegetariańska sałatka cesarska z ziemniakami i anchois
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości? Przygotuj sałatkę cesarską w wersji wege. Proponujemy przekąskę bez kurczaka, a za to z ziemniakami, tofu i sosem na bazie anchois. Ta sałatka będzie smakowała nie tylko wegetarianom. Oto przepis na znakomitą i nieco zaskakującą sałatkę cesarską z ziemniakami, anchois i tofu.
Polecamy również inne sałatki na bazie ziemniaków:
Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- duża główka sałaty rzymskiej (lub innej ulubionej)
- 8 cienkich kromek bagietki
- 2 ząbki czosnku
- 5 anchois z puszki
- 2 łyżki startego ostrego sera
- 5-10 dag tofu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z całej cytryny
- ½ łyżki musztardy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Anchois drobniutko pokrój. Wymieszaj anchois, czosnek i ser lub wszystko zmiksuj. Dodaj pokruszone tofu, oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę – dokładnie wymieszaj.
- Przygotowany sos wymieszaj ostrożnie z ugotowanymi i pokrojonymi ziemniakami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i upiecz kromki bagietki na złoto. Połam grzanki na drobne kawałeczki i wymieszaj z ziemniakami i sosem.
- Na koniec dodaj do sałatki porwaną na kawałeczki sałatę.