Wegetariańska sałatka cesarska z ziemniakami i anchois

2020-10-07
Wegetariańska sałatka ziemniaczana z anchois i tofu
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości? Przygotuj sałatkę cesarską w wersji wege. Proponujemy przekąskę bez kurczaka, a za to z ziemniakami, tofu i sosem na bazie anchois. Ta sałatka będzie smakowała nie tylko wegetarianom. Oto przepis na znakomitą i nieco zaskakującą sałatkę cesarską z ziemniakami, anchois i tofu.

Składniki

2 średniej wielkości ziemniaki

duża główka sałaty rzymskiej (lub innej ulubionej)

8 cienkich kromek bagietki

2 ząbki czosnku

5 anchois z puszki

2 łyżki startego ostrego sera

5-10 dag tofu

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z całej cytryny

½ łyżki musztardy

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Anchois drobniutko pokrój. Wymieszaj anchois, czosnek i ser lub wszystko zmiksuj. Dodaj pokruszone tofu, oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę – dokładnie wymieszaj.

Przygotowany sos wymieszaj ostrożnie z ugotowanymi i pokrojonymi ziemniakami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i upiecz kromki bagietki na złoto. Połam grzanki na drobne kawałeczki i wymieszaj z ziemniakami i sosem.

Na koniec dodaj do sałatki porwaną na kawałeczki sałatę.

 

Polecamy również inne sałatki na bazie ziemniaków:

Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat