Szybka sałatka ze szpinaku i cukinii na ciepło
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Lekka, świeża i zielona - taka jest sałatka szpinakowa z cukinią w greckim stylu. Przyprawiona i sokiem z cytryny i dobra oliwą smakuje wyśmienicie.
Zielone warzywa, oprócz oczywistej zawartości błonnika i witamin mają też zazwyczaj sporą dawkę antyoksydantów - dlatego warto często po nie sięgać. Zarówno szpinak, jak i cukinia mają niewiele kalorii, dlatego dania z nimi polecamy osobom dbającym o linię.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- 2 cukinie
- sok z 1 cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak przebierz i płucz pod bieżącą wodą.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej lekko wilgotny szpinak.
- Duś 5 minut, po czym dodaj pokrojone na kawałki cukinie. Duś kolejne 5 minut.
- Skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i solą.