Szybka sałatka ze szpinaku i cukinii na ciepło

Lekka sałatka ze szpinaku i cukinii
Autor: Archiwum Lekką sałatkę ze szpinaku i cukinii podawaj z kromką świeżego pieczywa.
łatwy
10 min
4

Lekka, świeża i zielona - taka jest sałatka szpinakowa z cukinią w greckim stylu. Przyprawiona i sokiem z cytryny i dobra oliwą smakuje wyśmienicie.

Zielone warzywa, oprócz oczywistej zawartości błonnika i witamin mają też zazwyczaj sporą dawkę antyoksydantów - dlatego warto często po nie sięgać. Zarówno szpinak, jak i cukinia mają niewiele kalorii, dlatego dania z nimi polecamy osobom dbającym o linię.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg świeżego szpinaku
  • 2 cukinie
  • sok z 1 cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak przebierz i płucz pod bieżącą wodą.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej lekko wilgotny szpinak.
  • Duś 5 minut, po czym dodaj pokrojone na kawałki cukinie. Duś kolejne 5 minut.
  • Skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i solą.