Szybka sałatka z gruszką i serem pleśniowym - przekąska premium na każdą kieszeń

Szybka sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Autor: Shutterstock Szybka sałatka z gruszką i serem pleśniowym udekorowana ziarnami granatu.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to elegancka przystawka, która przygotujesz za niewielkie pieniądze. Uświetni każde menu i będzie znakomitym starterem na każdym przyjęciu. 

Gruszka i ser

Połączenie gruszek i sera pleśniowego to bardzo udane połączenie smaków i tekstur - gładki, kremowy ser, który powoli rozpuszcza się w ustach sam i soczysta, chrzęszcząca krzemionką gruszka. Doskonale uzupełniające się przeciwieństwa. Wokół tego duetu można eksperymentować do woli, dobierając dodatki i znajdując odpowiednie wypełnienie przekąski. Tutaj bazą jest miks sałat, ale możne być to jeden rodzaj sałaty: lodowa, rukola, roszponka. Zamiast sałaty można użyć też młodych listków: szpinaku lub szczawiu.

SKŁADNIKI

  • 1 duża gruszka
  • 1 nieduże opakowanie miksu sałat
  • 1 opakowanie sera cammembert
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę rozłożyć na talerzyki lub miseczki.
  • Na sałacie ułożyć pokrojoną w plasterki lub kostkę gruszkę - umytą ale nieobraną.
  • Ser pokroić w dość drobną kostkę, posypać nim sałatkę, na koniec dodać ziarenka granatu.
  • Olej wymieszać z miodem, dodać z sok z cytryny. Sosem polać sałatkę.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej