Szybka sałatka z gruszką i serem pleśniowym - przekąska premium na każdą kieszeń
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to elegancka przystawka, która przygotujesz za niewielkie pieniądze. Uświetni każde menu i będzie znakomitym starterem na każdym przyjęciu.
Gruszka i ser
Połączenie gruszek i sera pleśniowego to bardzo udane połączenie smaków i tekstur - gładki, kremowy ser, który powoli rozpuszcza się w ustach sam i soczysta, chrzęszcząca krzemionką gruszka. Doskonale uzupełniające się przeciwieństwa. Wokół tego duetu można eksperymentować do woli, dobierając dodatki i znajdując odpowiednie wypełnienie przekąski. Tutaj bazą jest miks sałat, ale możne być to jeden rodzaj sałaty: lodowa, rukola, roszponka. Zamiast sałaty można użyć też młodych listków: szpinaku lub szczawiu.
SKŁADNIKI
- 1 duża gruszka
- 1 nieduże opakowanie miksu sałat
- 1 opakowanie sera cammembert
- 2 łyżki ziaren granatu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę rozłożyć na talerzyki lub miseczki.
- Na sałacie ułożyć pokrojoną w plasterki lub kostkę gruszkę - umytą ale nieobraną.
- Ser pokroić w dość drobną kostkę, posypać nim sałatkę, na koniec dodać ziarenka granatu.
- Olej wymieszać z miodem, dodać z sok z cytryny. Sosem polać sałatkę.