Surówka z selera ze słoika. Dodaj tylko rodzynki i nieco przypraw
2022-08-29
łatwy
5 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Surówka z selera marynowanego i rodzynek świętowała już swój szczyt popularności, ale warto sobie o niej przypomnieć. Prosta sałatka o słodko-orzechowym aromacie nadal może zachwycić domowników, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
SKŁADNIKI
- 1 słoik marynowanego selera korzeniowego
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- cukier
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać gorąca wodą i poczekać aż zmiękną. Odcedzić.
- Selera odcedzić z zalewy, wymieszać z rodzynkami.
- Majonez przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Wymieszać surówki sałatki z sosem.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?