Surówka z pieczarek po francusku - prosta przekąska pieczarkowa z cytryną i czosnkiem

Surówka z pieczarek po francusku - prosta przekąska pieczarkowa z cytryną i czosnkiem
Autor: Shutterstock Surówka z pieczarek po francusku to pyszna przystawka.
łatwy
10 min
4

Surówka z pieczarek po francusku to ekspresowa w przygotowaniu przekąska, która jednak wymaga nieco cierpliwości. CO prawda można się do niej dobrać zaraz po przygotowaniu, ale pełnię swojego smaku zaprezentuje dopiero po 2-3 godzinach maceracji. Warto jednak poczekać.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą, dodać oliwę i sok z cytryny, składniki dokładnie połączyć. Przyprawić pieprzem. Sos przelać do salaterki.
  • Pieczarki umyć, osuszyć i obrać. Poszatkować na cienkie plasterki prosto do sosu. Wymieszać i przykryć.
  • Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać na liściach sałaty lub cykorii.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej