Surówka z pieczarek po francusku - prosta przekąska pieczarkowa z cytryną i czosnkiem
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Surówka z pieczarek po francusku to ekspresowa w przygotowaniu przekąska, która jednak wymaga nieco cierpliwości. CO prawda można się do niej dobrać zaraz po przygotowaniu, ale pełnię swojego smaku zaprezentuje dopiero po 2-3 godzinach maceracji. Warto jednak poczekać.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 szklanki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- sok z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą, dodać oliwę i sok z cytryny, składniki dokładnie połączyć. Przyprawić pieprzem. Sos przelać do salaterki.
- Pieczarki umyć, osuszyć i obrać. Poszatkować na cienkie plasterki prosto do sosu. Wymieszać i przykryć.
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać na liściach sałaty lub cykorii.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?