Surówka z pieczarek po francusku - prosta przekąska pieczarkowa z cytryną i czosnkiem

2021-02-13
Anna Szubińska
Surówka z pieczarek po francusku - prosta przekąska pieczarkowa z cytryną i czosnkiem
Autor: Shutterstock Surówka z pieczarek po francusku to pyszna przystawka.
łatwy
10 min
4

Surówka z pieczarek po francusku to ekspresowa w przygotowaniu przekąska, która jednak wymaga nieco cierpliwości. CO prawda można się do niej dobrać zaraz po przygotowaniu, ale pełnię swojego smaku zaprezentuje dopiero po 2-3 godzinach maceracji. Warto jednak poczekać.

Składniki

0,5 kg pieczarek

0,5 szklanki oliwy

5 ząbków czosnku

sok z cytryny

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą, dodać oliwę i sok z cytryny, składniki dokładnie połączyć. Przyprawić pieprzem. Sos przelać do salaterki.

Pieczarki umyć, osuszyć i obrać. Poszatkować na cienkie plasterki prosto do sosu. Wymieszać i przykryć.

Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać na liściach sałaty lub cykorii.

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?