Surówka z pieczarek po francusku - prosta przekąska pieczarkowa z cytryną i czosnkiem
2021-02-13

łatwy
10 min
4
Surówka z pieczarek po francusku to ekspresowa w przygotowaniu przekąska, która jednak wymaga nieco cierpliwości. CO prawda można się do niej dobrać zaraz po przygotowaniu, ale pełnię swojego smaku zaprezentuje dopiero po 2-3 godzinach maceracji. Warto jednak poczekać.
Składniki
0,5 kg pieczarek
0,5 szklanki oliwy
5 ząbków czosnku
sok z cytryny
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą, dodać oliwę i sok z cytryny, składniki dokładnie połączyć. Przyprawić pieprzem. Sos przelać do salaterki.
Pieczarki umyć, osuszyć i obrać. Poszatkować na cienkie plasterki prosto do sosu. Wymieszać i przykryć.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać na liściach sałaty lub cykorii.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?