Słodko-pikantna sałatka z brokułów. Rewelacyjne połączenie chrupkich i kremowych składników
2023-01-25
łatwy
20 min
8
Dieta bezglutenowa
Ta sałatka z brokułów została skomponowana na zasadzie kontrastów. Jest jednocześnie słodkawa i pikantna. Miękkie składniki wymieszane są z soczystymi cząstkami jabłka i ziarnami granatu, chrupkim smażonym bekonem oraz wyrazistymi pestkami słonecznika. Całość skąpana jest w kremowym sosie.
SKŁADNIKI
- 2 duże brokuły
- 1 szklanka tartej goudy
- 1 słodkie jabłko
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść płatków migdałowych
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 garść pestek słonecznika
- 200 g boczku w cienkich plasterkach
- Sos:
- 0,5 szklanki majonezu
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- czosnek granulowany, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki sosu wymieszaj i odstaw dressing do lodówki.
- Brokuły umyj i sparz. Odetnij różyczki i posiekaj.
- Dodaj ser, żurawinę i migdały.
- Cebule drobno posiekaj, dodaj do brokułów.
- Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do reszty.
- Składniki dokładnie wymieszaj z sosem.
- Bekon pokrój w kosteczkę i podsmaż na suchej patelni.
- Smaż aż ładnie się zrumieni i zrobi chrupki.
- Sałatkę warto schłodzić przed podaniem, aby się przegryzła.
- Bekon i pestki słonecznika dodaj do sałatki tuż przed podaniem.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?