Słodko-pikantna sałatka z brokułów. Rewelacyjne połączenie chrupkich i kremowych składników

Słodko-pikantna sałatka z brokułów
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Ta sałatka z brokułów została skomponowana na zasadzie kontrastów. Jest jednocześnie słodkawa i pikantna. Miękkie składniki wymieszane są z soczystymi cząstkami jabłka i ziarnami granatu, chrupkim smażonym bekonem oraz wyrazistymi pestkami słonecznika. Całość skąpana jest w kremowym sosie. 

SKŁADNIKI

  • 2 duże brokuły
  • 1 szklanka tartej goudy
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 200 g boczku w cienkich plasterkach
  • Sos:
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • czosnek granulowany, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki sosu wymieszaj i odstaw dressing do lodówki.
  • Brokuły umyj i sparz. Odetnij różyczki i posiekaj. 
  • Dodaj ser, żurawinę i migdały.
  • Cebule drobno posiekaj, dodaj do brokułów.
  • Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do reszty.
  • Składniki dokładnie wymieszaj z sosem.
  • Bekon pokrój w kosteczkę i podsmaż na suchej patelni.
  • Smaż aż ładnie się zrumieni i zrobi chrupki.
  • Sałatkę warto schłodzić przed podaniem, aby się przegryzła.
  • Bekon i pestki słonecznika dodaj do sałatki tuż przed podaniem.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Galeria: Sałatka do pracy - najlepsze przepisy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej