Serek halloumi na sałacie - pyszny pomysł na lunch lub kolację
Serek halloumi coraz częściej pojawia się w naszych marketach. Jeśli cię kusi, ale nie masz pomysłu co z niego przygotować, to podpowiadamy, że halloumi świetnie komponuje się z sałatą. Co więcej, ser ma po zgrillowaniu bardzo bogaty smak, który ożywia każdą sałatkę.
Uwielbiam ser halloumi, gdyż w przeciwieństwie do wielu osób nie przepadam za roztopionym serem ciągnącym się jak nitki. Ser halloumi, który jest dobrem narodowym Cypru, tradycyjnie wytwarzano z mleka owczego lub koziego, teraz często produkuje się go z mieszaniny tych mlek z mlekiem krowim. Dlatego ser halloumi nie jest tani. Ale nie jest też tak tłusty jak sery żółte i ma wiele składników odżywczych a mniej kalorii niż one. Ja podsmażam go bez tłuszczu na patelni grillowej (podgrzany na grillu jest jeszcze lepszy!) a następnie dodaję do sałaty, albo zjadam na ciepło z dodatkami - wtedy z powodzeniem zastępuje mi mięso. Po podsmażeniu ser zyskuje na smaku, lepiej też się prezentuje. Zimą chętnie smażę go na śniadanie i jem z grzankami z dodatkiem świeżych pomidorów - prosto i pysznie.
SKŁADNIKI
- opakowanie mieszanki sałat
- 100 g sera halloumi
- kilka oliwek bez pestek
- kilka pomidorów koktajlowych
- jedna niewielka żółta papryka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki octu balsamicznego
- łyżka posiekanej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser halloumi kroimy na plastry i podsmażamy go na suchej patelni, najlepiej grillowej, aż się zarumieni z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.
- Pomidory kroimy na kawałki, paprykę w kostkę.
- Na dużym talerzu lub w miskę wykładamy sałatę. Dodajemy pomidory, oliwki, paprykę oraz ser.
- Mieszamy oliwę, wodę, musztardę, ocet balsamiczny, bazylię, sól i pieprz - najlepiej w małym zakręcanym słoiku, którym potrząsamy. Polewamy sosem sałatkę, mieszamy przed samym podaniem.