Serek halloumi na sałacie - pyszny pomysł na lunch lub kolację

Serek halloumi na sałacie - pyszny pomysł na lunch lub kolację
Autor: Shutterstock Halloumi to grecki ser, który bogactwo smaku osiąga po zgrillowaniu. Jest pysznym dodatkiem do sałat, dzięki niemu zmieniają się one w samodzielne danie.
łatwy
25 min
2

Serek halloumi coraz częściej pojawia się w naszych  marketach. Jeśli cię kusi, ale nie masz pomysłu co z niego przygotować, to podpowiadamy, że halloumi świetnie komponuje się z sałatą. Co więcej, ser ma po zgrillowaniu bardzo bogaty smak, który ożywia każdą sałatkę.

Uwielbiam ser halloumi, gdyż w przeciwieństwie do wielu osób nie przepadam za roztopionym serem ciągnącym się jak nitki. Ser halloumi, który jest  dobrem narodowym Cypru, tradycyjnie wytwarzano z mleka owczego lub koziego, teraz często produkuje się go z mieszaniny  tych mlek z mlekiem krowim. Dlatego ser halloumi nie jest  tani. Ale nie jest  też tak tłusty jak sery żółte i ma wiele składników odżywczych a mniej kalorii niż one. Ja podsmażam go bez tłuszczu na patelni grillowej (podgrzany na grillu jest jeszcze lepszy!) a następnie dodaję do sałaty, albo zjadam na ciepło z dodatkami - wtedy  z powodzeniem zastępuje mi mięso. Po podsmażeniu ser zyskuje na smaku, lepiej  też się prezentuje. Zimą chętnie smażę go na śniadanie i jem z grzankami z dodatkiem świeżych pomidorów - prosto i pysznie.

SKŁADNIKI

  • opakowanie mieszanki sałat
  • 100 g sera halloumi
  • kilka oliwek bez pestek
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • jedna niewielka żółta papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki octu balsamicznego
  • łyżka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser halloumi kroimy na plastry i podsmażamy go na suchej patelni, najlepiej grillowej, aż się zarumieni z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.
  • Pomidory kroimy na kawałki, paprykę w kostkę.
  • Na dużym talerzu lub w miskę wykładamy sałatę. Dodajemy pomidory, oliwki, paprykę oraz ser.
  • Mieszamy oliwę, wodę, musztardę, ocet balsamiczny, bazylię, sól i pieprz - najlepiej w małym zakręcanym słoiku, którym potrząsamy. Polewamy sosem sałatkę, mieszamy przed samym podaniem.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej