Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym i dorszem.
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Sałatka ziemniaczana to pyszne danie, które odmieniać możemy na bardzo wiele sposobów, bo niemal każdy dodatek do niej pasuje. Dziś proponujemy wyrazistą i orzeźwiającą sałatkę ziemniaczaną z selerem naciowym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg drobnych ziemniaków
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki białego wina wytrawnego
- 250 g dorsza
- 1 szalotka
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- siekany szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Jeśli są naprawdę drobne wystarczy przepołowić.
- Dorsza usmażyć na oliwie, gdy się zrumieni podlać winem i dusić bez przykrycia, aż płyn odparuje, odstawić do wystygnięcia.
- Selera i szalotkę drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Usmażoną rybę podzielić na nieduże części.
- Ziemniaki wymieszać z rybą, cebulą i selerem, przyprawić pieprzem i solą, posypać siekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?