Sałatka ze szpinaku z pomarańczą przepis na romantyczną przekąskę

sałatka ze szpinaku i pomarańczy
Autor: Shutterstock Sałatka ze szpinaku i pomarańczy świetnie smakuje i doskonale wygląda
łatwy
15 min
4

Sałatka ze szpinaku z pomarańczami to doskonały przepis na przekąskę, która zasmakuje każdej dbającej o linię kobiecie, która przeważnie bardziej skubie coś niż jada. Idealnie nadaje się też na uroczyste oraz romantyczne.

Świeży szpinak ma delikatny i neutralny smak. Dlatego idealnie nadaje się do zestawiania go w sałatkach ze składnikami o  bardziej intensywnym smaku. Dobrze pasują do niego kwaskowate owoce, dojrzewające sery, warzywa o zdecydowanym smaku oraz dodające charakteru sosy. Szpinak to idealne tło dla rozmaitych kompozycji, sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich wersjach potraw.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 obrane i podzielone na cząstki pomarańcze (najlepiej sycylijskie, krwistoczerwone) - w sezonie mogą być truskawki
  • kawałek imbiru (3 cm) obrany i starty na tarce
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • odrobina świeżego lub suszonego chili
  • czubata łyżka posiekanych orzechów ziemnych
  • kilka kropel sosu balsamico lub octu balsamicznego
  • odrobina miodu
  • kozi lub owczy serek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (drobno posiekane) poza szpinakiem.
  • Na półmisek wyłóż liście, a na nie za pomocą łyżki przełóż przygotowaną wcześniej masę.
  • Po wierzchu posyp pokruszonym serkiem i uprażonymi orzechami.