Sałatka ze szpinaku z grzankami

2020-05-19
Sałatka ze szpinaku z grzankami
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka ze szpinaku z grzankami  to doskonałe danie na lunch lub kolację
łatwy
20 min
4

Sałatka ze szpinaku z grzankami to jedno z najlepszych źródeł żelaza. Szpinak ma go aż 4 mg w 100 g, ale organizm przyswaja zaledwie 0,2 mg. By zatem dostarczyć sobie tyle żelaza, ile ma kotlet schabowy, trzeba by zjeść około 2 kg szpinaku. Trzeba też zachować w szpinaku jak najwięcej witamin. Pamiętajmy zatem, żeby nie moczyć go długo, a jedynie dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Taka sałatka z dodatkiem ciepłych grzanek to zupełnie wystarczająca dawka kalorii na lunch albo  kolację. Polecamy ją, bo jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, niedroga, sycąca i stanowi łatwo przyswajalną dawkę witamin, mikroelementów i niezbędnego błonnika.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

400 g młodego szpinaku,

50 g sera parmezan,

ząbek czosnku,

pieprz,

4 kromki chleba tostowego,

łyżka oleju do smażenia

 

Sos:

żółtko,

ząbek zmiażdżonego czosnku,

4 łyżki oliwy z oliwek,

2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szpinak przebrać i usunąć długie ogonki. Umyć pod bieżącą, zimną wodą i dobrze osączyć.

Miskę do sałatek natrzeć dokładnie ząbkiem czosnku i włożyć do niej szpinak.

Chleb pokroić w dwucentymetrową kostkę. Rozgrzać olej na patelni, tak by położony na niej kawałek chleba skwierczał.

Kostki chleba smażyć do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Wyjąć grzanki z patelni i dokładnie odsączyć z tłuszczu na papierowej serwetce.

Parmezan pokroić w bardzo cienkie wiórki.

Szpinak posypać grzankami i parmezanem. Całość polać sosem, posypać pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Przygotowanie sosu: do małej miseczki wbić żółtko, dodać czosnek, oliwę i sok z cytryny. Ubijać do całkowitego wymieszania.