Sałatka z zielonymi szparagami i szynką
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Szparagi, zwłaszcza zielone, są rewelacyjne w sałatkach. Nie tylko nadają im świetny smak, lecz także efektownie wyglądają. Takie sałatki szybko i łatwo przygotować. Są wprost idealne na różne przyjęcia! Oto przepis.
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- opakowanie mieszanki sałat
- kilka suszonych pomidorów
- 10 dag szynki surowej (typu parmeńska)
- musztarda
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, ugotuj we wrzątku al dente. Przelej zimną wodą.
- Plastry szynki i pomidory pokrój na kawałki.
- Szynkę wysmaż na patelni lub w piekarniku, by była chrupiąca.
- Zrób sos: w miseczce rozetrzyj ocet z odrobiną musztardy i pieprzem. Wlej oliwę, dobrze wymieszaj.
- W salaterce wymieszaj sałatę z pokrojonymi szparagami i pomidorami suszonymi. Polej sosem, na wierzchu połóż chrupiące kawałki szynki.