Sałatka z serkiem wiejskim, brokułami i migdałami

Sałatka z serkiem wiejskim, brokułami i migdałami
Autor: Shutterstock Sałatka z serkiem wiejskim brokułami i mgdałami wygląda bardzo świezo i elegancko.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z serkiem wiejskim, brokułami i migdałami jest smaczna i lekka. Zielone warzywa i biały ser tworzą bardzo przyjemną kompozycję na talerz, która pięknie eksponuje brązowa skórka migdałów.

SKŁADNIKI

  • 1 nieduży brokuł
  • 3-4 liście sałaty lodowej
  • 1 zielona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 opakowanie seraka wiejskiego granulowanego
  • garść migdałów
  • pieprz i sól
  • sok z cytryny
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuła opłukać i rozdzielić na niewielkie różyczki - takie na jeden kęs.
  • Wrzucić na osolony wrzątek na 5 minut. Nie gotować go, a jedynie zblanszować.
  • Można to zrobić również na parze, dzięki takiej metodzie obróbki termicznej starci mniej składników odżywczych.
  • Następnie odcedzić różyczki, przelać zimną woda i odstawić do wystygnięcia.
  • Sałatę porwać na niewielkie kawałki, selera umyć i pokroić w plasterki.
  • Paprykę umyć, przekroić, oczyścić z nasion, pociąć w paski.
  • Sałatę wymieszać z brokułem, selerem i papryką, posolić i oprószyć pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
  • Warzywa dokładnie wymieszać, na koniec dodać do nich serek.
  • Wierzch udekorować migdałami w całości lub płatkami migdałów.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej