Sałatka z serkiem wiejskim, brokułami i migdałami. Pyszna, zdrowa i lekka

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z serkiem wiejskim, brokułami i migdałami jest smaczna i lekka. Zielone warzywa i biały serek granulowany tworzą bardzo przyjemną kompozycję na talerzu. Idealnym dodatkiem są pełne zdrowia migdały, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Oto prosty przepis na wyborną sałatkę z serkiem wiejskim.
Sałatka z serkiem wiejskim – z czego zrobić?
Aby przyrządzić w domu pyszną i zdrową sałatkę, potrzebne są proste i niedrogie składniki. To zdrowe danie, ponieważ wszystkie produkty, z których się ją robi, wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych. Warto więc wprowadzić pyszną sałatkę do menu, ponieważ nie tylko świetnie smakuje, ale i ma pozytywny wpływa na zdrowie?
Jakie składniki są potrzebne, aby zrobić w domu znakomitą sałatkę z serkiem wiejskim? Lista produktów nie jest długa i znalazły się na niej takie artykuły spożywcze jak:
- warzywa – zielona papryka, brokuł, seler naciowy, sałata lodowa
- serek wiejski
- migdały
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak podawać sałatkę z serkiem wiejskim?
Pełna smaku sałatka z dodatkiem pełnego białka serka wiejskiego to małe, ale uniwersalne danie. To propozycja na drugie śniadanie. Sprawdzi się też na kolację. To dobry pomysł na imprezową przekąskę. Na pewno zauroczy smakiem każdego gościa.
Sałatka z serkiem wiejskim jest smaczna sama, ale można podać do niej pieczywo. Dobrze smakuje z chrupiącą bagietką, chlebem na zakwasie czy ciepłymi tostami. Pasują do niej też czosnkowe grzanki.
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 1 opakowanie serka wiejskiego granulowanego
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 1 zielona papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- garść migdałów
- pieprz i sól
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł opłukać i pokroić na niewielkie różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek na 5 minut. Nie gotować go, a jedynie zblanszować. Można to zrobić również na parze, dzięki takiej metodzie obróbki termicznej starci mniej składników odżywczych.
- Różyczki brokuła przelać zimną woda i odstawić do wystygnięcia.
- Sałatę porwać na niewielkie kawałki. Seler umyć i pokroić w plasterki.
- Paprykę umyć i pokroić w paski, usuwając gniazda nasienne.
- Sałatę wymieszać z brokułem, selerem i papryką. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Dodać do nich serek wiejski i posypać migdałami.
- Podawać na drugie śniadanie, kolację lub jako przekąskę między posiłkami.