Sałatka z serkiem wiejskim, brokułami i migdałami
2021-10-12
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z serkiem wiejskim, brokułami i migdałami jest smaczna i lekka. Zielone warzywa i biały ser tworzą bardzo przyjemną kompozycję na talerz, która pięknie eksponuje brązowa skórka migdałów.
SKŁADNIKI
- 1 nieduży brokuł
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 1 zielona papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 opakowanie seraka wiejskiego granulowanego
- garść migdałów
- pieprz i sól
- sok z cytryny
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuła opłukać i rozdzielić na niewielkie różyczki - takie na jeden kęs.
- Wrzucić na osolony wrzątek na 5 minut. Nie gotować go, a jedynie zblanszować.
- Można to zrobić również na parze, dzięki takiej metodzie obróbki termicznej starci mniej składników odżywczych.
- Następnie odcedzić różyczki, przelać zimną woda i odstawić do wystygnięcia.
- Sałatę porwać na niewielkie kawałki, selera umyć i pokroić w plasterki.
- Paprykę umyć, przekroić, oczyścić z nasion, pociąć w paski.
- Sałatę wymieszać z brokułem, selerem i papryką, posolić i oprószyć pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
- Warzywa dokładnie wymieszać, na koniec dodać do nich serek.
- Wierzch udekorować migdałami w całości lub płatkami migdałów.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?