Sałatka z porów: przepis na smaczny dodatek do obiadu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z porów jest łatwa w przygotowaniu, a zarazem bardzo wykwintna, aromatyczna i pikantna. Osobom, które preferują delikatniejszy smak, proponujemy zwiększyć ilość jabłka.
SKŁADNIKI
- 2 pory z dłuższą białą częścią
- pół jabłka winnego
- sok z cytryny
- 4-5 rzodkiewek
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki majonezu
- koperek
- cukier
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odciąć zieloną część porów i piętkę z korzeniami.
- Białą część porów przekroić wzdłuż.
- Pory dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w półtalarki, przełożyć do salaterki.
- Usunąć gniazdo nasienne z jabłka, owoc umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do porów.
- Składniki skropić sokiem z cytryny.
- Rzodkiewki umyć, pokroić w zapałki albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do sałatki, wymieszać.
- Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół, delikatnie wymieszać z przygotowanymi składnikami.
- Koperek posiekać, posypać nim sałatkę.
- Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Całość polać majonezem, wymieszać.