Sałatka z porów: przepis na smaczny dodatek do obiadu

2021-03-29
Sałatka z porów: przepis na smaczny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Sałatka z porów - doskonały witaminowy dodatek do obiadu
łatwy
15 min
4

Sałatka z porów jest łatwa w przygotowaniu, a zarazem bardzo wykwintna, aromatyczna i pikantna. Osobom, które preferują delikatniejszy smak, proponujemy zwiększyć ilość jabłka.

SKŁADNIKI

  • 2 pory z dłuższą białą częścią
  • pół jabłka winnego
  • sok z cytryny
  • 4-5 rzodkiewek
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki majonezu
  • koperek
  • cukier
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odciąć zieloną część porów i piętkę z korzeniami.
  • Białą część porów przekroić wzdłuż.
  • Pory dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w półtalarki, przełożyć do salaterki.
  • Usunąć gniazdo nasienne z jabłka, owoc umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do porów.
  • Składniki skropić sokiem z cytryny.
  • Rzodkiewki umyć, pokroić w zapałki albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do sałatki, wymieszać.
  • Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół, delikatnie wymieszać z przygotowanymi składnikami.
  • Koperek posiekać, posypać nim sałatkę.
  • Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
  • Całość polać majonezem, wymieszać.