Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie. Smakuje tak pysznie, jak wygląda

sałatka z porem i jajkiem
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
4

Pyszna i charakterna sałatka porowa z dodatkiem jajek i innych smakowitych składników podana w tarteletkach z kruchego ciasta to efektowne małe danie. Świetnie smakuje o każdej porze roku bez względu na okazję. Przygotowanie jest proste, a wrażenia wizualne i smakowe są niesamowite. Oto sprawdzony przepis na sałatkę z pora i jajek na kruchym spodzie.

Jak zrobić sałatkę z pora i jajek na kruchym spodzie?

Pyszną sałatkę należy zacząć przygotowywać od zagniecenia kruchego ciasta i upieczenia tarteletek. W międzyczasie robi się sałatkę z jajek ugotowanych na twardo, porów, zielonego groszku, szczypiorku i startego żółtego sera. Składniki miesza się z majonezem i musztardą. Sałatką napełnia się tarteletki i serwuje od razu.

Przepis na sałatkę z pora i jajek

  • Przepis na tę oryginalną sałatkę jest prosty.
  • Na przyrządzenie sałatki w tarteletkach trzeba przeznaczyć nieco więcej czasu lub czynności podzielić na dwa dni. Jednego dnia można upiec kruche tarteletki, a następnego przygotować sałatkę.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Najlepiej użyć żółtego sera typu gouda, ale sałatka będzie równie dobra z cheddarem lub mazdamerem.
  • Zielony groszek zastąpi kukurydza.
  • Smak sałatki podkręca dodatek ostrej musztardy. Może to być musztarda sarepska, Dijon lub francuska z całymi ziarnami gorczycy.
  • Aby zrobić fit sałatkę z pora, wystarczy zamienić kaloryczny majonez na gęsty jogurt grecki.

Kiedy podawać sałatkę z pora i jajek?

To uniwersalne małe danie, które zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Tak podana sałatka porowa to pomysł na przekąskę na zimno na imprezę, kolację lub przystawkę przed spotkaniem z przyjaciółmi. Sałatkę z porów i jajek można też podać w czasie świąt Wielkanocy lub Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 190 g mąki tortowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 łyżki bardzo zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

  • sałatka:
  • 2 pory (tylko białe części)
  • 3 jajka
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło i zagnieść ciasto. Wlać wodę i wyrabiać kilka chwil. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut.
  • Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek odsączyć z zalewy. Pory pokroić w cienkie plasterki, przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę.
  • Do miski przełożyć jajka, zielony groszek, pory, rzodkiewki, szczypiorek i starty żółty ser. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tarteletek, lekko dociskając palcami. Nadmiar ciasta wystający poza foremki usunąć. Ustawić na blasze, przykryć papierem do pieczenia i do środka foremek wysypać groch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut. Usunąć groch i papier do pieczenia. Ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać około 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z foremek.
  • Tarteletki wypełnić sałatką, ułożyć na desce lub talerzu i podawać od razu.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej