Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta to idealne połączenie słodyczy i wyrafinowania. Wygląda niezwykle efektownie, przy czym jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 g jarmużu np. marki Eisberg
- 1 mała dynia
- 30 g pestek dyni
- 100 g sera feta
- 30 g żurawiny
- Dressing:
- łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cynamonu
- szczypta słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
- Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone.
- Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą.
- Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
- Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią.
- Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.