Sałatka z pasternaku z porem i jabłkiem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Sałatka z pasternaku z porem i jabłkiem smakuje najlepiej jeśli przyrządzimy ją minimum godzinę przed podaniem. Wszystkie aromaty mają wtedy czas, aby się przegryźć. W efekcie dostajemy bombę, nie tylko witaminową, ale i smakową.
SKŁADNIKI
- pół kg pasternaku
 - 1 por
 - jabłko
 - Na sos:
 - pół małego opakowania słodkiej śmietany
 - sok z połówki cytryny
 - 1 łyżka jasnego miodu
 - kawałek świeżego imbiru (pół cm)
 - kilka orzechów laskowych
 - sól i biały pieprz
 - natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pasternak wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w skórkach w małej ilości wody (ok. 30 min)
 - Kiedy przestygnie obrać cieniutko i pokroić w plasterki. Pora pokroić na cienkie krążki, jabłko cienkie półplasterki. Składniki połączyć.
 - Wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać nim wymieszane warzywa.
 - Natkę i orzechy laskowe posiekać. Posypać nimi sałatkę.