Sałatka z pasternaku z porem i jabłkiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sałatka z pasternaku z porem i jabłkiem smakuje najlepiej jeśli przyrządzimy ją minimum godzinę przed podaniem. Wszystkie aromaty mają wtedy czas, aby się przegryźć. W efekcie dostajemy bombę, nie tylko witaminową, ale i smakową.
SKŁADNIKI
- pół kg pasternaku
- 1 por
- jabłko
- Na sos:
- pół małego opakowania słodkiej śmietany
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka jasnego miodu
- kawałek świeżego imbiru (pół cm)
- kilka orzechów laskowych
- sól i biały pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pasternak wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w skórkach w małej ilości wody (ok. 30 min)
- Kiedy przestygnie obrać cieniutko i pokroić w plasterki. Pora pokroić na cienkie krążki, jabłko cienkie półplasterki. Składniki połączyć.
- Wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać nim wymieszane warzywa.
- Natkę i orzechy laskowe posiekać. Posypać nimi sałatkę.