Sałatka z oscypkiem - pyszna przekąska na góralską modłę
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Sałatka z oscypkiem to znakomite połączenie smaków i tekstur. Smakuje obłędnie nie tylko w górach i może stać się zdrowym daniem na pocieszenie. Odświeżający szpinak, słodka gruszka i słodko-kwaśna suszona żurawina idealnie pasują do wyrazistego smaku wędzonego serka. Całość skropiona ciekawym w smaku słodko-ostrym dressingiem daje super efekt.
SKŁADNIKI
- 2 garście liści szpinaku
- 1 gruszka
- 1 garść suszonej żurawiny
- 2 małe oscypki
- kilka włoskich orzechów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka dżemu lub konfitury żurawinowej lub z czarnej porzeczki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę wymieszać z musztardą i dżemem, przyprawić do smaku w razie potrzeby. Sos odstawić.
- Gruszkę obrać i pokroić w cienkie plastry lub kostkę. Oscypek pokroić w plastry i przysmażyć na patelni grillowej. Gdy ostygnie pokroić w paski.
- Szpinak umyć i osuszyć ułożyć na talerzu. Na nim położyć plasterki gruszki i kawałki oscypka. Obsypać żurawiną i pokruszonymi orzechami.
- Sałatkę polać przygotowanym wcześniej dressingiem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?