Sałatka z jajek i selera naciowego: łatwy przepis nie tylko na Wielkanoc

Sałatka z jajek i selera naciowego: łatwy przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock.com Sałatka z jajek i selera naciowego jest chrupka i sycąca
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka z jajek gotowanych na twardo i selera naciowego to pyszna przystawka na każdą okazję. Nie tylko na Wielkanoc. Chrupka, sycąca i po prostu pyszna! 

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo (dużych lub bardzo dużych) pokrojonych w kostkę
  • ⅓ szklanki majonezu
  • 1 łyżka musztardy angielskiej lub sarepskiej, jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy
  • ⅓ szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego
  • ¼ szklanki drobno pokrojonej zielonej cebuli
  • ½ łyżeczki cukru 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone jajka dodaj do miski. Dodaj także pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego oraz zieloną cebulkę. Wymieszaj.
  • Majonez wymieszaj z musztardą i cukrem. Tak przygotowany dressing dodaj do sałatki. 
  • Wymieszaj sałatkę z sosem majonezowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem, jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw.
Jajka – zdrowie w skorupce

Zobacz galerię z przepisami na inne, rewelacyjne sałatki na Wielkanoc i nie tylko!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej