Sałatka z jajek i selera naciowego: łatwy przepis nie tylko na Wielkanoc

2021-04-02
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Sałatka z jajek i selera naciowego: łatwy przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock.com Sałatka z jajek i selera naciowego jest chrupka i sycąca
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka z jajek gotowanych na twardo i selera naciowego to pyszna przystawka na każdą okazję. Nie tylko na Wielkanoc. Chrupka, sycąca i po prostu pyszna! 

Składniki

6 jajek ugotowanych na twardo (dużych lub bardzo dużych) pokrojonych w kostkę

⅓ szklanki majonezu

1 łyżka musztardy angielskiej lub sarepskiej, jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy

⅓ szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego

¼ szklanki drobno pokrojonej zielonej cebuli

½ łyżeczki cukru 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pokrojone jajka dodaj do miski. Dodaj także pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego oraz zieloną cebulkę. Wymieszaj.

Majonez wymieszaj z musztardą i cukrem. Tak przygotowany dressing dodaj do sałatki. 

Wymieszaj sałatkę z sosem majonezowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Podawaj ze świeżym pieczywem, jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw.

Jajka – zdrowie w skorupce