Sałatka z jajek i selera naciowego: łatwy przepis nie tylko na Wielkanoc
2022-04-15
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka z jajek gotowanych na twardo i selera naciowego to pyszna przystawka na każdą okazję. Nie tylko na Wielkanoc. Chrupka, sycąca i po prostu pyszna!
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo (dużych lub bardzo dużych) pokrojonych w kostkę
- ⅓ szklanki majonezu
- 1 łyżka musztardy angielskiej lub sarepskiej, jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy
- ⅓ szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego
- ¼ szklanki drobno pokrojonej zielonej cebuli
- ½ łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone jajka dodaj do miski. Dodaj także pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego oraz zieloną cebulkę. Wymieszaj.
- Majonez wymieszaj z musztardą i cukrem. Tak przygotowany dressing dodaj do sałatki.
- Wymieszaj sałatkę z sosem majonezowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Podawaj ze świeżym pieczywem, jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw.
Jajka – zdrowie w skorupce