Sałatka z brokuła, boczku i jajka - prosty przepis na sycącą sałatkę
2021-04-16
łatwy
30 min
4
Sałatka z brokuła, boczku i jajka to idealna przekąska, którą możesz przygotować na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i pożywna. Oto przepis dla dwóch osób.
SKŁADNIKI
- 1 duży brokuł
- 2 jajka
- kilka plastrów boczku (może być wędzony)
- żurawina suszona (kilka garści – według uznania)
- słonecznik (garść)
- 1 cebula
- Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki miodu
- sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój brokuła w małe, drobne różyczki. Zagotuj je, ale uważaj, żeby się nie rozgotowały. Nie mogą być zbyt miękkie! Gotuj brokuła ok. 4 minut
- Ugotuj jajka na twardo.
- W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Ugotowanego brokuła wrzuć do miski i połącz z cebulą.
- Ugotowane jajka pokrój na drobne kawałki, dodaj do brokuła i cebuli.
- Podsmaż boczek i dodaj do pozostałych składników.
- Dodaj żurawinę i słonecznika - możesz go wcześniej podprażyć na suchej patelni - zyska ciekawy orzechowy posmak.
- Z podanych składników przygotuj sos, dodaj go do sałatki i wymieszaj.
- Do sałatki z brokuła, boczku i jajek pasuje podpieczona bagietka z masłem czosnkowym!