Sałatka owocowa z amaretto
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka owocowa z amaretto to czysta ambrozja. Orzeźwiający, soczysty arbuz połączony ze delikatnymi winogronami i jabłkami w karmelowej skorupce. Wszystko skąpane w fantastycznym sosie z dodatkiem likieru amaretto.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g jasnych winogron
- 250 g arbuza
- 250 g jabłek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki amaretto
- 3 łyżki soku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, arbuza i jabłka obrać. Arbuza pokroić w kostkę, a jabłka w cienkie plastry. Winogrona pokroić wzdłuż na pół.
- Plasterki jabłek obtoczyć w cukrze i skarmelizować na rozgrzanej patelni. owoce wymieszać.
- Amaretto wymieszać z sokiem pomarańczowym i sosem polać sałatkę. Można oprószyć płatkami migdałów.