Sałatka na upały: ochłodzi, nawodni, dostarczy mikroelementów i doda smaku życiu

Sałatka na upały: ochłodzi, nawodni, dostarczy mikroelementów i doda smaku życiu
Autor: Shutterstock Taka sałatka to niezbędne uzupełnienie witamin i mikrolementów, które w upały tracimy w nadmiarze
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jaka sałatka na upały - to pytanie zadaje sobie wielu z nas. Cudowne ochładzające działanie arbuza zna każdy. Może więc sałatka z arbuza na wytrawnie?

Lubię tę sałatkę, bo to smakowo ciekawy mariaż słodkiego arbuza, kwaskowych pomidorów, orzechowej w smaku rukoli oraz ostrej cebuli. Dlatego nie dodaję do niej klasycznego sosu winegret, ale tylko skrapiam ją oliwą. Tym bardziej, że zarówno arbuz, jak i pomidory są bardzo soczyste, więc sałatka będzie dostatecznie "mokra". Nie potrzeba jej też dodatkowo zakwaszać, bo pomidory, nawet mocno dojrzałe, są jednak kwaskowe.

SKŁADNIKI

  • 1/2 arbuza
  • 500 g pomidorów - najlepiej różnej wielkości i koloru
  • 150 g sera typu feta
  • małe opakowanie rukoli
  • 2 cebule cukrowe albo czerwone
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól  i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arbuza pokroić w nieduże kawałki, wielkości ćwiartki pomidora
  • Pomidory pokroić na ćwiartki (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, uwolni się w ten sposób pełnia ich smaku), cebulę w piórka.
  • Rukolę opłukać i osuszyć. Wyłożyć do miski. Dodać do niej arbuza, pokrojone pomidory i cebulę. Posolić, dodać szczyptę cukru, pieprz i oliwę z oliwek, całość delikatnie wymieszać. Posypać pokruszonym serem. Można wstawić do lodówki do schłodzenia lub podawać natychmiast.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej