Sałatka na upały: ochłodzi, nawodni, dostarczy mikroelementów i doda smaku życiu
2024-06-28
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jaka sałatka na upały - to pytanie zadaje sobie wielu z nas. Cudowne ochładzające działanie arbuza zna każdy. Może więc sałatka z arbuza na wytrawnie?
Lubię tę sałatkę, bo to smakowo ciekawy mariaż słodkiego arbuza, kwaskowych pomidorów, orzechowej w smaku rukoli oraz ostrej cebuli. Dlatego nie dodaję do niej klasycznego sosu winegret, ale tylko skrapiam ją oliwą. Tym bardziej, że zarówno arbuz, jak i pomidory są bardzo soczyste, więc sałatka będzie dostatecznie "mokra". Nie potrzeba jej też dodatkowo zakwaszać, bo pomidory, nawet mocno dojrzałe, są jednak kwaskowe.
SKŁADNIKI
- 1/2 arbuza
- 500 g pomidorów - najlepiej różnej wielkości i koloru
- 150 g sera typu feta
- małe opakowanie rukoli
- 2 cebule cukrowe albo czerwone
- oliwa z oliwek
- szczypta cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Arbuza pokroić w nieduże kawałki, wielkości ćwiartki pomidora
- Pomidory pokroić na ćwiartki (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, uwolni się w ten sposób pełnia ich smaku), cebulę w piórka.
- Rukolę opłukać i osuszyć. Wyłożyć do miski. Dodać do niej arbuza, pokrojone pomidory i cebulę. Posolić, dodać szczyptę cukru, pieprz i oliwę z oliwek, całość delikatnie wymieszać. Posypać pokruszonym serem. Można wstawić do lodówki do schłodzenia lub podawać natychmiast.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?