Sałatka 3 fasolki: sycąca sałatka ze strączkowych
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka 3 fasolki, czyli fasolka szparagowa, czerwona fasola i ciecierzyca, zwana również włoskim grochem lub cieciorką w jednej misce. Ta sycąca sałatka ze strączkowych przypadnie wam do gustu. Pożywna, smaczna, wręcz idealna sałatka na południowy posiłek lub wczesną kolację.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej lub z puszki
- 1 puszka czerwonej fasoli Red Kidney
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową pociąć na kilkucentymetrowe odcinki, ugotować w osolonym wrzątku.
- Czerwoną fasolę i ciecierzycę odsączyć.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, posolić i popieprzyć, odstawić na 15 minut.
- Do cebuli dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać energicznie.
- W misce wymieszać 3 rodzaje warzyw strączkowych: fasolkę szparagową, czerwoną fasolę i ciecierzycę. Zalać sosem z cebulą i czosnkiem. Wymieszać i odstawić do lodówki na 3 godziny.
- Podawać z kieliszkiem białego wina.