Niepozorna, a genialna! Ta sałatka z brokułem, jajkiem i ogórkiem robi furorę

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Brokuł, jajko i świeży ogórek – to trio nie ma sobie równych! Wystarczy połączyć je z delikatnym, czosnkowym sosem majonezowym (tak, żeby nie pływały, ale też nie były na sucho) i gotowe. Ta sałatka to hit na każdej imprezie, świętach i do obiadu – prosta, szybka i zawsze znika pierwsza ze stołu!
Brokuł, jajko i świeży ogórek to sałatka, która na każdej imprezie zawsze robi furorę i znika szybciej, niż możesz powiedzieć „czy ktoś jeszcze chce dokładkę?”
Nie tylko świetnie smakuje, ale jest też pełna cennych wartości odżywczych! Brokuł to prawdziwa bomba witaminowa, bogata w witaminy C i K, a także w błonnik i przeciwutleniacze. Regularne spożywanie brokułów wspomaga odporność, zdrowie serca i poprawia wygląd skóry. Jajko dostarcza białka najwyższej jakości oraz witamin A, D, E i K, a także minerałów takich jak selen i żelazo. A świeży ogórek to źródło wody, która doskonale nawadnia organizm, oraz niskokaloryczny składnik, który wspomaga trawienie.
A jeśli jeszcze zdecydujesz się na lżejszą wersję sosu majonezowego, masz w pełni zdrową sałatkę, która doda energii, nie obciążając przy tym organizmu!
Poniżej znajdziecie galerię z przepisami na najlepsze sałatki na Wielkanoc - oczywiście nie tylko!
SKŁADNIKI
- 450-500 g różyczek brokułu
- 1 ogórek wężowy lub 2 mniejsze ogórki z cienką skórką
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Spróbować i doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Dodać różyczki brokułów do gorącej wody i gotować 2-3 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
- Ogórek przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić na półplasterki.
- Jajka pokroić na ćwiartki. Następnie w poprzek na grubsze kawałki.
- Do miski wrzucić brokuły, ogórki i jajka. Dodać czosnkowy sos majonezowy. Wymieszać.
- Przed podaniem chłodzić przez 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Przechowywać w lodówce.