Niepozorna, a genialna! Ta sałatka z brokułem, jajkiem i ogórkiem robi furorę

Brokuł, jajko, ogórek: najlepsza sałatka na każdą okazję!
Autor: Shutterstock, Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Brokuł, jajko i świeży ogórek – to trio nie ma sobie równych! Wystarczy połączyć je z delikatnym, czosnkowym sosem majonezowym (tak, żeby nie pływały, ale też nie były na sucho) i gotowe. Ta sałatka to hit na każdej imprezie, świętach i do obiadu – prosta, szybka i zawsze znika pierwsza ze stołu!

Brokuł, jajko i świeży ogórek to sałatka, która na każdej imprezie zawsze robi furorę i znika szybciej, niż możesz powiedzieć „czy ktoś jeszcze chce dokładkę?”

Nie tylko świetnie smakuje, ale jest też pełna cennych wartości odżywczych! Brokuł to prawdziwa bomba witaminowa, bogata w witaminy C i K, a także w błonnik i przeciwutleniacze. Regularne spożywanie brokułów wspomaga odporność, zdrowie serca i poprawia wygląd skóry. Jajko dostarcza białka najwyższej jakości oraz witamin A, D, E i K, a także minerałów takich jak selen i żelazo. A świeży ogórek to źródło wody, która doskonale nawadnia organizm, oraz niskokaloryczny składnik, który wspomaga trawienie.

A jeśli jeszcze zdecydujesz się na lżejszą wersję sosu majonezowego, masz w pełni zdrową sałatkę, która doda energii, nie obciążając przy tym organizmu!

Poniżej znajdziecie galerię z przepisami na najlepsze sałatki na Wielkanoc - oczywiście nie tylko!

SKŁADNIKI

  • 450-500 g różyczek brokułu
  • 1 ogórek wężowy lub 2 mniejsze ogórki z cienką skórką
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Spróbować i doprawić cukrem, solą i pieprzem. 
  • Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Dodać różyczki brokułów do gorącej wody i gotować 2-3 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
  • Ogórek przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić na półplasterki. 
  • Jajka pokroić na ćwiartki. Następnie w poprzek na grubsze kawałki.
  • Do miski wrzucić brokuły, ogórki i jajka. Dodać czosnkowy sos majonezowy. Wymieszać.
  • Przed podaniem chłodzić przez 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  • Przechowywać w lodówce. 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej