Ta sałatka będzie gotowa w pięć minut. Półmisek będzie wylizany do czysta

Ta sałatka będzie gotowa w pięć minut. Półmisek będzie wylizany do czysta
Autor: Shutterstock.com Ta sałatka będzie gotowa w pięć minut. Półmisek będzie wylizany do czysta
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pyszna, pożywna i przede wszystkim sycąca. Sałatka z rukolą, która może zaskoczyć jednym, niecodziennym składnikiem, jakim są tortellini. Ta sałatka jest szybka w przygotowaniu, a z pewnością sprawdzi się zarówno na kolację, jak i jako przekąska dla gości.

Prosta sałatka, która zaskakuje. Goście będą zachwyceni

Sałatka z rukolą i tortellini to proste danie, które wygląda zjawiskowo, a jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie kilka minut, by móc rozkoszować się tą przepyszną sałatką.

Składniki do tej sałatki są łatwodostępne, dzięki czemu nie ma większego problemu, by ją przygotować, nawet kiedy goście nie dają nam wcześniej znać, że mają zamiar do nas wpaść. 

Szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników

Najdłużej jeśli chodzi o przygotowanie tej sałatki zajmie nam nic innego, jak samo ugotowanie tortellini. Następnie wystarczy uprażyć pestki dyni, połączyć wszystkie składniki na sos i wszystko pięknie wyłożyć na plater lub do mniejszych miseczek. 

Ta sałatka łączy ze sobą ciekaw smaki i może być wegetariańska - w zależności od tego, jakie nadzienie będzie miało nasze tortellini. Możemy przygotować je samodzielnie, ale bez problemu możemy użyć również tych kupionych w sklepie.

Co więcej, suszone pomidory można zamienić bez problemu na świeże pomidorki koktajlowe. Do sałatki będą również pasowały świeże liście bazylii.

Tortellini można dostać w niemal każdym supermarkecie. Ich koszt zazwyczaj oscyluje w granicach 6 do 12 złotych. Cała sałatka nie powinna więc za dużo nas kosztować.

SKŁADNIKI

  • 150 g tortellini (z ulubionym farszem)
  • 70 g rukoli
  • suszone pomidory
  • 1 opakowanie buratty lub mozzarelli
  • 90 g pestek dyni lub słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Następnie odcedzamy i przepłukujemy ziemną wodą.
  • Suszone pomidory siekamy.
  • Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  • Burattę odsączamy.
  • Składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy, aż stworzą jednolity sos.
  • Na półmisek wykładamy rukolę, tortellini i suszone pomidory. 
  • Burattę rozdrabniamy i układamy na sałatce.
  • Całość polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej