Pyszna surówka z selera z pomarańczami i orzechami - soczysta dawka zdrowia!

Pyszna surówka z selera z pomarańczami i orzechami - soczysta dawka zdrowia!
Autor: Shutterstock Surówka z selera z pomarańczami i orzechami jest nie tylko bardzo soczysta i smaczna, ale też bardzo zdrowa
łatwy
30 min
4

Surówkę z selera z pomarańczami i orzechami polubią nawet ci, którzy nie przepadają za bardzo zdrowym selerem. A to dzięki dodatkowi jabłka i pomarańczy, które dodają surówce smaku i soczystości. Orzechy dodatkowo doładowują tę bombę witaminową kolejnymi, korzystnymi dla zdrowia substancjami.

SKŁADNIKI

  • 1 średni seler, ok. 200 g
  • 1 nieduże jabłko
  • duża garść łuskanych orzechów włoskich
  • 2 średnie pomarańcze
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą obrać i bardzo ostrym nożem wyciąć filety, czyli cząstki miąższu spomiędzy błonek. Filety pokroić na nieco mniejsze kawałki.
  • Natkę opłukać, osuszyć, listki oskubać z łodyżek i drobno pokroić.
  • Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelni - bez tłuszczu.
  • Selera obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Tak samo zetrzeć obrane jabłko. Wymieszać selera z jabłkiem i od razu polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, by zapobiec ściemnieniu.
  • Do selera i jabłka dodać kawałki filetów z pomarańczy, uprażone i pokruszone na duże kawałki orzechy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wlać olej oraz doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie.