Pyszna surówka z selera z pomarańczami i orzechami - soczysta dawka zdrowia!
2021-04-08
łatwy
30 min
4
Surówkę z selera z pomarańczami i orzechami polubią nawet ci, którzy nie przepadają za bardzo zdrowym selerem. A to dzięki dodatkowi jabłka i pomarańczy, które dodają surówce smaku i soczystości. Orzechy dodatkowo doładowują tę bombę witaminową kolejnymi, korzystnymi dla zdrowia substancjami.
SKŁADNIKI
- 1 średni seler, ok. 200 g
- 1 nieduże jabłko
- duża garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 średnie pomarańcze
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą obrać i bardzo ostrym nożem wyciąć filety, czyli cząstki miąższu spomiędzy błonek. Filety pokroić na nieco mniejsze kawałki.
- Natkę opłukać, osuszyć, listki oskubać z łodyżek i drobno pokroić.
- Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelni - bez tłuszczu.
- Selera obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Tak samo zetrzeć obrane jabłko. Wymieszać selera z jabłkiem i od razu polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, by zapobiec ściemnieniu.
- Do selera i jabłka dodać kawałki filetów z pomarańczy, uprażone i pokruszone na duże kawałki orzechy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wlać olej oraz doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie.