Pyszna i rozgrzewająca. Ta jesienna surówka to idealny dodatek do obiadu

Pyszna i rozgrzewająca. Ta jesienna surówka to idealny dodatek do obiadu
Autor: Fotosdo/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczna surówka w jesiennym stylu? To idealny pomysł na dodatek do obiadu, kiedy za oknem pogoda znacząco nie dopisuje. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się nią rozkoszować, a sprawi, że każdy obiad będzie smakował obłędnie. Przygotuj ją i olśnij rodzinę tym niesamowitym smakiem.

Co do obiadu? Ta surówka sprawdzi się idealnie

Aromatyczna surówka w jesiennym stylu to idealny pomysł na ciekawy dodatek do obiadu. Nie potrzeba skomplikowanych technik ani specjalnych czy ciężkodostępnych produktów. Kilka podstawowych składników i mamy gotową aromatyczną surówkę, która świetnie będzie pasowała do każdego obiadu.

Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy zetrzeć warzywa i jabłko, a następnie wymieszać z posiekanymi orzechami i pietruszką oraz zalać sosem. Ważne jest jednak, by po połączeniu z sosem odstawić ją na około 10 minut, by smaki zdążyły się połączyć.

Surówka inna niż wszystkie. A to dzięki dwóm dodatkom

Co wyróżnia tę surówkę to dodatek miodu i cynamonu. Choć większość nie pomyśli o tym jako o typowych składnikach surówki, to świetnie komponują się one z pozostałymi dodatkami, tworząc jedną, spójną całość. Te dwa składniki nadają naszej surówce ciepłego, jesiennego klimatu.

Jeśli więc nie mamy pomysłu co przygotować jako aromatyczny dodatek do obiadu, ta surówka sprawdzi się doskonale. Kilka składników i chwila przygotowań - to wystarczy, by zachwycić każdego domownika.

SKŁADNIKI

  • 1 średni burak, ugotowany lub upieczony
  • 1 duża marchewka
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • kilka listków świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraka, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Orzechy i pietruszkę dokładnie sikamy.
  • Warzywa, jabłko, pietruszkę i orzechy przekładamy do miski.
  • W niewielkiej miseczce mieszamy miód, ocet jabłkowy, oliwę, sól, pieprz, cynamon i jogurt.
  • Surówkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na około 10 minut.
  • Podajemy do obiadu.
Beszamel - Buraki
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...