Purpurowy puchar zdrowia, czyli purple healthy bowl jak z restauracji Roberta Lewandowskiego Nine's

Purpurowy puchar zdrowia, czyli purple healthy bowl jak z restauracji  Roberta Lewandowskiego Nine's
Autor: Shutterstock Purple healty bowl, czyli purpurowy puchar zdrowia to danie jak z nowej restauracji Roberta Lewandowskiego.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Purpurowy puchar zdrowia, czyli purple healthy bowl możemy znaleźć w menu nowej restauracji Roberta Lewandowskiego, Nine's. Nie musisz jednak iść do restauracji słynnego piłkarza, by cieszyć się smakiem polecanej przez niego potrawy. Purple healthy bowl możesz zrobić samodzielnie w domu - nawet lekka modyfikacja składników nie zaszkodzi temu daniu. Warunek jest jeden - wszystkie lub większość składników powinny mieć kolor głębokiej purpury lub fioletu.

Purple healthy bowl to naprawdę purpurowy puchar zdrowia. Fioletowe warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowe, ale nie tylko. W parze z purpurowym kolorem idą antocjany i antyoksydanty, które:

  • zapobiegają zakażeniom układu moczowego
  • wzmacniają serce 
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
  • poprawiają wzrok
  • zapobiegają cukrzycy
  • zapobiegają nowotworom
  • opóźniają proces starzenia
  • obniżają ciśnienie krwi 
  • wzmacniają włosowate naczynia krwionośne
  • zapobiegają rakowi jelita grubego
  • zapobiegają otyłości i wspierają odchudzanie

A więc bez względu na to, czy poleca je Robert Lewandowski czy nie, powinniśmy na stałe wprowadzić je do swojej diety.  Na temat diety opartej na kolorach możecie więcej przeczytać tutaj: Dieta tęczowa: jak dla zdrowia jeść zgodnie z kolorami? 

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona sałata radicchio
  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • 1 fioletowy ugotowany al dente kalafior
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 ugotowane fioletowe bataty
  • małe opakowanie ciemnych oliwek
  • 2 fioletowe kalarepy
  • 2 czerwone cebule
  • sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane bataty pokroić w bardzo cienkie plastry (można użyć elektrycznej maszyny do krojenia chleba lub obieraczki do warzyw). Podobnie pokroić surową kalarepkę.
  • Buraki pokroić w słupki, kalafiora podzielić na różyczki.
  • Sałatę, kapustę pokroić, cebulę pokroić na półplasterki.
  • Warzywa układać w estetyczną kompozycję na miskach lub w głębokich talerzach, dodać po garści oliwek. Polać sosem winegret, nie mieszać.
Beszamel - Buraki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej