Purpurowy puchar zdrowia, czyli purple healthy bowl jak z restauracji Roberta Lewandowskiego Nine's
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Purpurowy puchar zdrowia, czyli purple healthy bowl możemy znaleźć w menu nowej restauracji Roberta Lewandowskiego, Nine's. Nie musisz jednak iść do restauracji słynnego piłkarza, by cieszyć się smakiem polecanej przez niego potrawy. Purple healthy bowl możesz zrobić samodzielnie w domu - nawet lekka modyfikacja składników nie zaszkodzi temu daniu. Warunek jest jeden - wszystkie lub większość składników powinny mieć kolor głębokiej purpury lub fioletu.
Purple healthy bowl to naprawdę purpurowy puchar zdrowia. Fioletowe warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowe, ale nie tylko. W parze z purpurowym kolorem idą antocjany i antyoksydanty, które:
- zapobiegają zakażeniom układu moczowego
- wzmacniają serce
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- poprawiają wzrok
- zapobiegają cukrzycy
- zapobiegają nowotworom
- opóźniają proces starzenia
- obniżają ciśnienie krwi
- wzmacniają włosowate naczynia krwionośne
- zapobiegają rakowi jelita grubego
- zapobiegają otyłości i wspierają odchudzanie
A więc bez względu na to, czy poleca je Robert Lewandowski czy nie, powinniśmy na stałe wprowadzić je do swojej diety. Na temat diety opartej na kolorach możecie więcej przeczytać tutaj: Dieta tęczowa: jak dla zdrowia jeść zgodnie z kolorami?
SKŁADNIKI
- 1 czerwona sałata radicchio
- 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
- 1 fioletowy ugotowany al dente kalafior
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 2 ugotowane fioletowe bataty
- małe opakowanie ciemnych oliwek
- 2 fioletowe kalarepy
- 2 czerwone cebule
- sos winegret
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane bataty pokroić w bardzo cienkie plastry (można użyć elektrycznej maszyny do krojenia chleba lub obieraczki do warzyw). Podobnie pokroić surową kalarepkę.
- Buraki pokroić w słupki, kalafiora podzielić na różyczki.
- Sałatę, kapustę pokroić, cebulę pokroić na półplasterki.
- Warzywa układać w estetyczną kompozycję na miskach lub w głębokich talerzach, dodać po garści oliwek. Polać sosem winegret, nie mieszać.