Przepyszna sałatka z cykorii i sera pleśniowego: do zrobienia w 5 minut
Sałatka z cykorii i sera pleśniowego z dodatkiem gruszek to przykład cudownego przenikania się smaków - lekka gorycz cykorii złagodzona jest słodyczą gruszek a smak całości podkręcony ostrością i słonością sera pleśniowego. To sałatka łatwa do przygotowania, smaczna i zdrowa. Idealna na śniadanie albo kolację. Zawiera sporo witamin, które dostarcza cykoria, a także wapnia pochodzącego z sera pleśniowego.
Ta sałatka doskonale smakuje także z dodatkiem majonezu - wtedy nie potrzeba dodawać do niej żadnych przypraw - słonawo-kwaskowy majonez doskonale pasuje do smaku składników sałatki. Dzięki użyciu majonezu przygotowanie sałatki trwa jeszcze krócej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 cykorie
- ser pleśniowy np. gorgonzola, roquefort, rokpol, dor blue
- 2 gruszki
- dwie garści orzechów włoskich
- Sos
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- cukier
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cykorię (umytą i osuszoną) pokrój, zostawiając kilka listków do dekoracji.
- Gruszkę, obierz i pokrój w kostkę.
- Ułóż na talerzu listki cykorii, posyp posiekana resztką cykorii i pokrojoną gruszką. Na wierzchu ułóż kawałki sera pleśniowego i posiekane orzechy.
- Polej sosem.